Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 4/2024
Hej igen alla boende på Henriksborg. Hoppas ni alla haft en bra sommar. Det påstås att hösten är på ingång, men den gångna veckan var i alla fall fin!
Skadegörelse och oordning
Tyvärr får vi inleda Nyhetsbrevet med något tråkigt. Vi har i slutet av sommaren haft skadegörelse och oordning i Kvartersgården samt skadegörelse på vår nylagda bollplan. Skadegörelsen och oordningen i Kvartersgården inträffade någon gång under perioden 21–23 augusti och de hushåll vars passerbrickor loggat in under den perioden har fått mail med frågor om de sett något avvikande under sin vistelse där.
Det är självklart inte acceptabelt med stök och skadegörelse i vår gemensamma kvartersgård. Så är det någon som vet något mer om händelserna så kontakta gärna styrelsen. Styrelsen påminner om att man som förälder har ett ansvar för dem som vistas i Kvartersgården. Det kan vara bra att ta en sväng till Kvartersgården och kolla läget om ens barn/ungdomar varit där för att säkerställa att allt ser ok ut.
Nedan några bilder från oordningen och skadegörelsen.
Som nämndes inledningsvis har det även uppstått skador på bollplanen. Detta upptäcktes den 20 augusti och är sannolikt förorsakat av cyklar, kick-bikes eller skateboards. Vi får därför åter påminna om att man följer de ordningsregler som anges på skylten vid ingången till bollplanen. Detta oaktat om man själv bedömer att ens cykel, kick-bike eller skateboard har hjul som inte ger skador på underlaget. Skyltens pictogram gäller alltså! Några hushåll vars familjemedlemmar iakttagits med kick-bikes eller skateboard har kontaktats eller kommer att kontaktas av Tenniskommittén.
Styrelsen och kommittéerna kommer att hålla en ökad kontroll över inpasseringar i Kvartersgård samt hur man beter sig på bollplanen. Om skadegörelsen fortsätter kan nästa steg bli någon form av förhöjd inpasseringskontroll/kameraövervakning.
Funktionärsmiddagen – datum!
Nu till något roligare. Datum för den årliga funktionärsmiddagen har fastställts till den 21 oktober. Ännu lite oklart med exakt tidpunkt, men någon gång under kvällen. Särskild inbjudan till funktionärerna kommer att gå ut.
Laddning av elbilar i radgaragen
Ansökan om förändrat anläggningsbeslut har skickats in till Lantmäterimyndigheten under senvåren. Under sommaren fick vi bekräftelse på att ansökan var mottagen. Vi har ännu inte fått någon återkoppling om handläggningstid etc. i frågan. Det vi ansökt om är ett förändrat anläggningsbeslutet som medför att vi får och blir skyldiga att tillhandahålla laddningspunkter i radgaragen. Detta efter stämmobeslut på senaste årsstämman.
Ny hemsida?
Det har kommit synpunkter från fler medlemmar om dagens bokningsfunktion på hemsidan, både vad gäller tennisbanan, pingisrummet och stolar/bord. Den bedöms vara omständlig och man ser inte vem som bokat vad om man skulle vilja ha kontakt med denne. Styrelsen saknar också vissa andra funktioner, som t ex möjlighet till bättre sortering av de handlingar som finns under dokumentfliken.
Styrelsen tittar nu på två olika hemsidesystem som heter Boappa respektive Vägfas. Har någon av er boende erfarenheter av dessa, hör gärna av er till styrelsen.
Kvartersgården
När det gäller kvartersgården med poolhus är fokuset just nu inställt på att försöka få ett grepp om hur Nacka kommuns fortsatta detaljplanearbete gällande den av oss ägda marken i Södra slänten ska fortskrida. Som många av er kanske läst i lokalpressen är det flera byggprojekt som pausats och saktats ned i kommunen. Några av projekten har också helt avbrutits, som överdäckningen av väg 222 vid Nacka Forum och upplyftningen av Saltsjöbanan vid Nacka Station. Kommunen har tidigare sagt att de gör en total projektöversyn under våren 2024. I anledning av det söker Samfälligheten nu, efter sommaren, kontakt med ansvarig för detaljplanearbetet här runt Henriksborg.
Kopplingen mellan en översyn av Kvartersgården och Nacka kommuns planarbete är, som tidigare nämnts, att det genom planarbetet kan ges en möjlighet för Samfälligheten att sälja mark som skulle kunna finansiera ett nybygge eller en renovering av kvartersgården. Styrelsens syfte med att etablera en fördjupad kontakt med kommunen är för att få ett bättre grepp om tidsplanerna för planarbetet runt Henriksborg.
Nämnas kan att vår mark väcker fortsatt intresse och vi har under hand träffat både utvecklare och byggare som är intresserade av denna.
Hängrännor, stuprör och gavelstegar
Vi har nu också låtit genomföra en inspektion av hängrännor, stuprör och gavelstegar på alla fastigheter i samfälligheten. Dessa utgör en del av gemensamhetsanläggningen och förvaltas alltså av Samfällighetsföreningen. Vi har nu fått alla protokoll och takfirmans bedömning är att fyra stuprör behöver bytas ut. Berörda fastighetsägare kommer att kontaktas.
Takfirman gjorde ett noggrant arbete och har även dokumenterat skador kopplade till taken som inte Samfälligheten utan fastighetsägaren ansvarar för. En närmast generell anmärkning är att fläkthuvarna är rostangripna och behöver ses över. Rekommendationen är att rostgrunda och sedan måla två täcklager.
I övrigt noterades någon lös takplåt samt att det vid ett flertal fastigheter växer klätterväxt i hängrännorna. Något som måste avlägsnas så snart som möjligt. De fastigheter där det uppmärksammats avvikelser kommer att få mail om detta.
Skador på garageportar
Ett antal garageportar i Västra garagelängan fick skador i samband med snöröjningen i vintras. Detta är ett försäkringsärende och skadereglering sker genom snöröjarnas försäkringsbolag. Det kommer inte uppstå någon extra kostnad för samfälligheten eller garagehyresgästerna. Lagning/byte kommer att ske under hösten.
Moms på vatten
Som kanske många av er redan noterat så blev inte Samfälligheten helt momsbefriad. Skatteverket bedömer nämligen Samfällighetens tillhandahållande av vatten till fastighetsägarna till självkostnadspris som en försäljning och därmed ska just den delen moms-beläggas. Det innebär att vi belastar vattendelen av kvartalsfakturan med moms och att vi sedan drar av momsen på fakturan för det vatten vi köper av Nacka kommun. Det ger oss också möjlighet att dra av moms när det gäller andra fakturerade insatser som är kopplade till spillvatten och tappvatten.
Beskärning av Samfällighetens träd
Datum för beskärning av Samfällighetens träd, bl a blodlönnarna vid västra uppfarten, kommer att ske den 24 september. Är det någon som bedömer att träd som står på Samfällighetens mark behöver beskäras, hör av er till Gunilla Solback i Yttervårdskommittén (gunilla.solback@gmail.com) för en diskussion. Vill man ta tillfället i akt och få träd på den egna tomten beskärda kontakta även då Gunilla. Detta får man dock betala själv.
Styrelsen
Nyhetsbrev från styrelsen 3/2024
Hej igen alla boende på Henriksborg. Den korta vår vi hade efter den långa vintern jagade snabbt förbi. Nu är det redan sommarkänsla i området. Härligt!
Funktionärsmiddagen
Ett säker start på sommaren brukar vara Funktionärsmiddagen, som säkert många har längtat efter och kanske undrat när inbjudan egentligen kommer. Styrelsen beslutade att flytta detta sommartecken till den långa och tråkiga hösten i stället — som en ljusglimt i mörkret. Bakgrunden är i huvudsak att många är upptagna av annat kring månadsskiftet maj/juni. Vi brukar landa på en endast 50%-ig uppslutning, vilket vi tycker är lite för svagt. Så nu prövar vi ett höstupplägg istället, så får vi se om uppslutningen förbättras. Vi återkommer med datumförslag till de berörda efter sommaren.
Gunnebostängslet runt Samfällighetens mark
Arbetet med att reparera skador på stängslet återupptogs i slutet av maj. Det har gjorts fyra punktinsatser där stängslet antingen helt har gett med sig eller är rejält skadat. Genom årlig rondering är styrelsens ambition att hålla koll på och hålla efter stängselskador innan de blir så genomgripande som de har blivit nu. Den som er en skada på staketet får mer än gärna maila till styrelsen.
Beck på besök
Styrelsen hoppas att allt flöt på utan allt för mycket störningar under inspelningen av scenerna till den kommande Beckfilmen. Maila gärna till styrelsen om ni tycker vi i styrelsen missat att ge någon info eller om något tokat till sig i övrigtkring filminspelningen.
Laddning av elbilar i radgaragen
Ansökan om förändrat anläggningsbeslut har skickats in till Lantmäterimyndigheten. Vi har ännu inte fått någon återkoppling om handläggningstid etc. i frågan. Det förändrade anläggningsbeslutet innebär att vi får tillhandahålla laddningspunkter i radgaragen.
Ny hemsida?
Det har kommit synpunkter från fler medlemmar om dagens bokningsfunktion på hemsidan, både vad gäller tennisbanan, pingisrummet och stolar/bord. Den bedöms vara omständlig och man ser inte vem som bokat vad om man skulle vilja ha kontakt med denne. Styrelsen saknar också vissa andra funktioner, som t ex möjlighet till bättre sortering av de handlingar som finns under dokumentfliken. Styrelsen får där hjälp av Fabian i V17 och Markus i V31 för att bedöma om vi behöver en ny hemsidesleverantör.
Kvartersgården
När det gäller kvartersgården med poolhus är fokuset just nu inställt på att försöka få ett grepp om hur Nacka kommuns fortsatta detaljplanearbete gällande den av oss ägda marken i Södra slänten ska fortskrida. Som många av er kanske läst i lokalpressen är det flera byggprojekt som pausats och saktats ned i kommunen. Några av projekten har också helt avbrutits, som överdäckningen av väg 222 vid Nacka Forum och upplyftningen av Saltsjöbanan vid Nacka Station. Kommunen har tidigare sagt att de gör en total projektöversyn under våren 2024.
Nämnas kan att vår mark väcker intresse och vi har under hand träffat både utvecklare och byggare som är intresserade av denna. Fler möten är inplanerade och också dialog med Nacka Kommun.
Hängrännor, stuprör och gavelstegar
Vi har nu också låtit genomföra en inspektion av hängrännor, stuprör och gavelstegar på alla fastigheter i samfälligheten. Dessa utgör en del av gemensamhetsanläggningen och förvaltas alltså av Samfällighetsföreningen. Vi har ännu inte fått alla protokoll från inspektionsfirman och får återkomma med var insatser behöver göras. Eventuella insatser görs då på Samfällighetsföreningens bekostnad, så länge ingen boende på eget bevåg skadat eller gjort förändringar på stuprören och hängrännorna.
Skador på garageportar
Ett antal garageportar i Västra garagelängan fick skador i samband med snöröjningen i vintras. Detta har nu blivit ett försäkringsärende och skadereglering sker genom snöröjarnas försäkringsbolag. Det kommer inte uppstå någon extra kostnad för samfälligheten eller garagehyresgästerna.
Fortsatt arbete kring dagvattentunneln
Stockholm Vatten och Avlopp (SVOA) lämnade i våras in en ansökan om tillstånd för vattenverksamhet och ändringstillstånd för miljöfarlig verksamhet vid Henriksdals reningsverk. Bl a för bortledning av grundvatten från den befintliga anläggningen samt nyanläggning av två s k rötkammare. Alla boende i Henriksborg anses berörda i lagens mening (äger en fastighet inom det s k hydrogeologiska utredningsområdet) och har fått direkt information om detta från SVOA. Som fastighetsägare får man göra sin egen bedömning om man vill agera eller ej.
Samfälligheten har emellertid att bevaka sina energibrunnar (Bergvärmeanläggningen) som finns till för Kvartersgårdens räkning. Dess verkningsgrad kan påverkas av grundvattennivån. Styrelsen har för det ändamålet engagerat Wollmar Hintze i V3, som är expert inom området och har en gedigen erfarenhet av liknande frågor. Wollmar företrädde även en del medlemmar i samband med SVOA:s hantering av själva dagvattentunneln och år således väl insatt i sakförhållandena.
Parkeringen i området
Parkeringsförhållandena i området kommer upp nu som då i diskussioner med boende, Yttervårdskommittén och i styrelsen. Många har synpunkter och under de gångna åren har ett flertal idéer lagts fram, behandlats och förkastats, eller i vart fall inte kommit till genomförande.
Det som sammantaget kan konstateras är emellertid att antalet hushåll har varit konstant sedan 1978 medan antalet bilar sakta men säkert ökat. Det verkar som om fler och fler hushåll har två eller tre bilar och har man så många bilar och därtill kanske ett garage fullt med prylar så går det åt förhållandevis många av våra egentliga gäst-P-platser till oss boende själva.
Utgångspunkten för området är, enligt våra trivselregler, att samtliga fastigheter har ett garage, antingen i det egna radhuset eller i länga samt en P‑plats i anslutning till radhuset eller radgaraget. De som inte kan parkera framför sitt radgarage eller på en uppställningsplats vid radhuset är välkomna att stå på gäst-P-platserna.
Vi vill med denna skrivning påminna om och understryka att dessa trivselregler fortfarande är giltiga. Vi behöver alla bättra oss i denna fråga annars finns risk för att vi mer eller mindre tvingas ta hjälp av parkeringsövervakning för att hålla parkerandet i någorlunda schack.
Hejsan Alla, p g a förväntat dåligt väder så ställs trappmålningen på söndag (28/4) in. Vi återkommer i frågan när vädret stabiliserat sig.
Yttervårdskommitten
gm
Styrelsen
Hejsan Alla boende,
På städdagen förra veckan beslutades att trappmålningen p g a väderförhållandena skulle skjutas upp till den kommande helgen, närmare bestämt till denna söndag (28/4). Ni som anmälde er för trappmålningen är välkomna till Poolhuset kl 10.00. Färg och penslar finns.
Det behövs dock fler målare än de som anmälde sig. Så ni som av olika skäl inte kunde delta på städdagen, ta chansen att göra ert beting nu på söndag.
Fler frivilliga är välkomna!
Yttervårdskommittén
Gm
Styrelsen
Beck på besök (Påminnelse och Ändrade tider m m)
Ja, nu blir det filminspelning i området igen, även denna gång i Västras ytterkant. Det är Beck-filmteamet som ska spela in en scen här den 24 april mellan kl 19.00 – 02.00 cirka. Teamet kommer att vara här totalt ca 6–7 timmar för riggning, filmning och efterarbete. Totalt är man 25 personer samt skådespelare här samtidigt under denna tid. En del fordon och belysningsapparatur kan också förväntas. Vägen kommer dock inte att vara avstängd, men det kan bli viss väntan för passage. Det har angetts att ingen inspelning kommer att ske på enskild tomtmark, skulle så ändå bli fallet kommer filmteamet att kontakta berörda boende.
Filmteamet hyr även Pingisrummet denna kväll för förvaring och personalutrymme.
Självklart kommer filmteamet att minimera ljudstörningar.
Styrelsen påminner om att nästa söndag, den 21 april, är det städdag. Vi samlas utanför Poolhuset kl 09.30 som brukligt är. Städdagen avslutas med korvgrillning!
Varmt Välkomna hälsar styrelsen
Den 19 april kommer vår årliga spolning av vissa delar av spillvattennätet att genomföras. Spolningen påbörjas c:a 07:30 och förväntas vara avslutad senast 16:00. Under den tiden finns det alltså risk för att spolbilar kan blockera vissa delar av gångvägarna i området.
Hej igen alla boende på Henriksborg. Nu har vi inte haft snö sedan februari och får hoppas att vintern och därmed snöröjningen är över. Nu väntar vi bara på grusupptagningen som säkert kommer snart.
Samfällighetens vårstäddag
Ett säkert vårtecken är annars Samfällighetens vårstäddag. I år äger den rum söndagen den 21 april. Inbjudan kommer.
Stämman genomförd
Ännu ett vårtecken värt att orda lite kring är årets stämma som i huvudsak behandlade 2023 års verksamhet, som genomfördes tisdagen den 19 april. Protokollet kommer inom kort att läggas ut under dokumentfliken och också anslås i Poolhuset på sedvanligt vis. I korthet kan nämnas att:
Gunnebostängslet runt Samfällighetens mark
Arbetet med att reparera skador på stängslet återupptas inom kort. I en del av sydöstra hörnet på Västra Henriksborgsvägen är stängslet rejält förstört, närmast tillplattat. Det är känt att boende i olika storlekar ibland tar den vägen ner till Hästholmsvägen. Bra om de som tar den vägen säkerställer att man inte i samband med detta åsamkar staketet skador, inte minst när det inom kort blivit reparerat.
Lekparksbesiktning
Inom området finns egentligen tre lekområden. Ett större invid Kvartersgården och två mindre, i princip endast en sandlåda, vid respektive f d sophus. Dessa har under mars månad besiktigats av certifierad lekplatsbesiktningsman. Positivt nog delades inga akuta anmärkningar ut. Dock en del smärre iakttagelser, bl a att några bultar i gungställning och klätterställning saknas (dock inget som bedömdes medföra omedelbar fara) samt att del av lekstugans takplankor och takpapp var skadat. Styrelsen kommer att beställa bultar och åtgärda detta samt även lekstugans avvikelse under våren.
Något som bör åtgärdas på lite längre sikt är underlaget, där sanden är för fin och även innehåller lite för stora stenar. Den är därmed inte stötdämpande nog vid lek, bus och fall. Vidare är gungställningen placerad något för nära både sarg och staket i nord och vippgungan (gungbrädan) står också något för nära sargen. Inte heller det bedömdes akut men något som vi bör åtgärda på sikt.
Det var inga anmärkningar över huvud taget på lekmiljön kring de två sandlådorna vis respektive f d sophus.
Styrelsen skulle behöva få hjälp av någon som ofta själv vistas i lekparken, t ex med sina barn, för att få till en mer kontinuerlig bevakning av skador som uppstår löpande. Ingen i dagens styrelse har barn i lekparksålder. Den som kan tänka sig ett sådant uppdrag är mer än välkommen att höra av sig till styrelsen via mailen på hemsidan.
Besiktningsrapporten kommer att läggas ut under dokumentfliken på hemsidan.
Beck på besök
Ja, nu blir det filminspelning i området igen, även denna gång i Västras ytterkant. Det är Beck-filmteamet som ska spela in en scen här den 24 april mellan kl 20.30 – 22.30 cirka. Teamet kommer att vara här totalt ca 3–4 timmar för riggning, filmning och efterarbete. Totalt är man 25 personer samt skådespelare här samtidigt under denna tid. En del fordon och belysningsapparatur kan också förväntas. Vägen kommer dock inte att vara avstängd, men det kan bli viss väntan för passage. Det har angetts att ingen inspelning kommer att ske på enskild tomtmark, skulle så ändå bli fallet kommer filmteamet att kontakta berörda boende.
Styrelsen har en i huvudsak positiv inställning till att vårt område används för t ex filminspelning om det inte blir alltför stora umbäranden för oss boende.
Nedan visas filmteamets skiss för inspelningsarbetet. Två alternativ för scenen finns.
Hejsan Alla !
Jag vill bara informera om att det fr o m i dag och c:a 10 dagar framåt pågår takläggning i området. Takläggarna lägger om tak i nordöstra delen av Västra Henriksborgsvägen.
Vill någon ytterligare ta tillfället i akt så lämnar företaget 5 000 kr i rabatt på takomläggningen eftersom de ändå är på plats.
Om intresse finns, kontakta Henrik Östling på Takmästare i Stockholm AB. Mobil 070–9920554 eller via mail henrik@takmastare.se. Webadress: www.takmastare.se
Hälsningar
Hans Askaner
Hej igen alla, ja vintern har fortsatt med ideliga snöfall, men nu i slutet av februari har vi haft barmark i någon vecka. Kanske kan vi se våren skymta bakom husknutarna. För mig får det gärna räcka med vinter nu!
Snart är det stämma så detta blir bara ett kort informationsbrev.
Samfällighetsföreningar ska inte betala moms!
Bara för någon dag sedan kom beslutet från Högsta Förvaltningsdomstolen (HDF) att Samfällighetsföreningar inte ska vara momspliktiga. Skatterättsnämndens beslut från 2022 undanröjdes i och med detta beslut av HDF. Sammantaget är styrelsens bedömning att detta är positivt, bl a slipper Samfällighetsföreningen en del administration. Men därtill har vi en del momsbefriade kostnader, som ränta och amortering för vilka vi ändå, förenklat uttryckt, tvingats utkräva moms från medlemmarna och detsamma gäller även för de medel vi avser att fondera för framtiden. Kort sagt – utan att fördjupa sig – ett positivt besked för Samfälligheten.
Det är fortfarande oklart från Skatteverkets sida hur detta ska hanteras. Senaste budskapet från Skatteverket är att vi ska bli avregistrerade för moms för hela år 2024 och att det ska ske automatiskt. Vi bevakar frågan tills vidare.
Stämmodatum fastställt
Datum för årets stämma som avser 2023 års verksamhet är nu fastställt. Stämman äger rum tisdagen den 19 mars kl 19.00 på Hotell Marina Tower, nere på kajen. Kallelse i er brevlåda kommer stadgeenligt senast två veckor före Stämmodagen.
Nämnas kan att det utöver sedvanliga stämmoförhandlingar också kommer att genomföras en omröstning i Sektion II gällande möjlighet till laddning av elbilar i radgaragen.
Påminnelse! Avisering för Samfällighetsavgiften sker numera digitalt
Som de flesta av er redan märkt aviserar vi sedan en tid kvartalsavgiften digitalt via mail. Leta alltså inte i brevlådan efter aviseringen utan håll koll på mailboxen och säkerställ gärna att ni får avin i en mailbox ni håller koll på (för er som har flera).
Återställande efter IP-Onlys installationsarbeten
Återställandet efter IP-Onlys installation av nätverk i Samfällighetsföreningen är nu avslutat i och med att styrelsen tecknat på en s k nöjdförklaring. Från styrelsens sida kan konstateras att vi fått ett mycket driftsäkert alternativ till Tele 2:s (f d ComHems) nät, som i vart fall partiellt, uppvisade vissa svagheter.
Skador på garageportar
Det har uppstått skador på ett antal garageportar på västra parkeringsplatsen. Frågan har uppkommit om det möjligen hör ihop med snöröjningen. Yttervårdskommittén har kontakt med snöröjningsentreprenören i frågan.
Styrelsen
Vid mötet deltog 28 medlemmar varav 23 representerade varsitt hushåll inom Sektion II.
Initialt diskuterades om en omförrättning är nödvändig. Det kunde dock senare under mötet
klarläggas att omförrättning måste genomföras då det sker en uppgradering av gemensamhets-
anläggningen och ett ansvarstagande från Samfällighetens sida att tillhandahålla möjlighet
till laddning av elbilar i radgaragen. Detta har även bekräftats i en dom från Mark- och
miljödomstolen.
Fråga uppstod också om den administrativa avgiften för bl a faktura. Kan den kanske pressas. Det
tydliggjordes också att den endast utgår för dem som valt att börja ladda.
Mötet påpekade också att vi bör satsa på 22 Kw-laddare för att vara maximalt framtidssäkrade.
Det konstateras dock att laddarens kapacitet sannolikt inte kommer att vara den begränsade
faktorn när det gäller laddningshastighet, utan snarare hur många bilar som laddar samtidigt
samt övrig ledningskapacitet.
Det noteras att det i Västra garagelängan finns 5 installerade laddare av märket Charge Amp, 22
Kw. Om möjligt och inte alltför kostnadsdrivande bör man stämma av med leverantörer om
sådana laddare kan installeras och befintliga på något sätt återanvändas. Detta måste givetvis vägas mot andra delar i en offert.
Fråga uppkom om vi kan uppdra åt en leverantör att endast förbereda för laddare utan att
installera sådana för alla garage. Ett större problem i detta är att laddare som sammankopplas
måste vara av samma fabrikat för att kunna kommunicera med varandra. Det kan innebära att de
laddare som sätts upp vid installationen några år senare inte går att uppbringa, vilket ställer till
problem för tillkommande elbilsägare. Därtill kommer sannolikt alla garagehyresgäster som vill
ha en laddare i samband med installation att få betala fullt pris istället för halvt pris då
Naturvårdsverkets 50%-iga subvention inte utgår för projektet.
Fråga uppkom om det är olika nätavgift för dag och natt. Konstaterades i samband med detta att
Samfälligheten f n har månadsavtal med Nacka Energi. D v s priset på elen blir detsamma
oberoende av vilken tid på dygnet man laddar bilen.
Det anfördes att det kan vara bra för styrelsen att ta in stöd för upphandlingen. Alla på mötet
uppmanades kolla i sina kontaktregister och med grannar med någon form av upphandlingskompetens.
Bl a Ylva skulle återkomma i frågan. Sannolikt är det inte rimligt att ta in och betala för konsultstöd,
då upphandlingen ändå omfattar en förhållandevis låg kostnad.
Viktigt att frågan om wifi i garagen finns med i upphandlingen eller på annat sätt. Det är en
förutsättning för att laddarna ska kunna fungera och för att kunna ha kontakt med laddarna via
app. Alternativet är att fysisk LAN-kabel dras till alla laddpunkter.
Frågan om solceller på garagetaken för att ge el till laddarna diskuterades. Preliminär bedömning
är att taken inte klarar av den belastningen, men detta kan givetvis undersökas närmare i ett
senare skede.
Vid offertdialog/granskning bör undersökas hur man tänkt dra elkablarna i garagen. Några har
valt eldrivna portar där det finns en hel del kablage i framkant av garaget, vilket kan störa vid en
nyinstallation av laddare.
Vid en andra offertomgång vore det också önskvärt om alla kan ge offert på samma laddarfabrikat för att göra jämförelser mer rättvisande. De 5 som hittills lämnat offert inkluderar nödvändig ombyggnad av elskåpen och teknisk support av byggt system. Alla system ger de enskilda abonnenterna möjlighet att inom vissa gränser administrera sin laddning efter behov och önskemål.
Noterat av Peter Carls och Hans Askaner
Styrelsen vill ta tillfället i akt att påminna om att motioner till Årsstämman ska vara styrelsen tillhanda senast under den 31 januari. Maila motionerna till styrelsen@henriksborg.se
Vidare vill vi berätta att det i år varit en hel del strul kring vår distansvattenavläsning. Dels har vädret varit ovanligt kallt vilket inte gjort det möjligt att gå runt i området med dator och har det inte varit kallt så har det snöat eller regnat vilket heller inte passar när man går runt med uppslagen dator. Som om inte det vore nog har den tekniska sändningsmottagarapparaturen börjat krångla en del. Tyvärr ger leverantören inte längre någon service eller support på apparaturen.
Nästa vecka ska det dock bli lite varmare och styrelsen kommer göra förnyade försök att få in mätvärdena. Så ser ni personer eller fotspår i snön på er tomt så oroa er inte, det är bara styrelsen som smugit runt och försökt få in vattenavläsningen.
I värsta fall får vi ta in vattenavläsningen manuellt, men i så fall återkommer vi.
Styrelsen
Möjlighet till elbilsladdning i radgaragen?
Kallelse till Medlemsmöte för de boende i Samfällighetsföreningen Henriksborg som är medlemmar i sektion II
Torsdagen den 1 februari kl 19.30 i Pingisrummet (medtag gärna egen stol)
Som vi informerat om på senaste årsstämman och löpande i styrelsens nyhetsbrev så har styrelsen med stöd av Garagekommittén undersökt möjligheten att etablera laddning för el-bilar i radgaragen.
Vi kallar nu till medlemsmöte för Sektion II (de som har hyrda garage i radgaragen) i samfälligheten Henriksborg kring denna fråga.
På medlemsmötet kommer styrelsens förslag till lösning att presenteras, liksom den ekonomiska kalkylen. Här finns också plats för att uttrycka sin åsikt, ställa frågor och diskutera.
En formell omröstning i frågan kring elbilsladdningsfrågan för Sektion II planeras genomföras på Årsstämman i mars 2024.
Välkomna!
Styrelsen
Bakgrund och förslag
Frågan om möjlighet till elbilsladdning i radgaragen i vår samfällighet har varit på tapeten under en längre tid. Önskemål om en mer långsiktig lösning för laddning finns från både boende med radgarage och styrelsen. I nuläget har vi i princip nått kapacitetstaket med befintlig elinstallation på Västra sidan, medan Östra sidan nog kan rymma enstaka ytterligare elbilsinnehavare.
Styrelsens föreslagna upplägg för elbilsladdning är en laddare per garage där allt kablage dras så långt möjligt i bärande balkar i garagelängorna samt att den egna laddaren sitter på insidan och i närheten av garageporten. På så sätt går det att ladda bilarna såväl inne i som utanför sitt radgarage (för dem som kan ha sin bil uppställd framför garaget).
Då samtliga fastighetsinnehavare i Samfälligheten i och med detta förslag ges möjlighet att ladda sin bil avser styrelsen inte att tillhandahålla laddstolpar på annat sätt.
Ett tungt vägande skäl till att nyinstallera laddare i varje garage är att Naturvårdsverket f n subventionerar 50 % av kostnaden upp till 15 000 kr per laddningspunkt. Det gäller dock bara om installationen också omfattar laddningspunkterna (laddboxarna). En installation med bara grundinfrastrukturen utan laddningspunkter ges alltså inga subventioner.
Vår bedömning är vidare att dagens befintliga strömflöde om 35 A kan behöva ökas till 50 A. 35 A bedöms räcka till upp till 20 bilar (fördelat som 10 på västra och 10 på östra) vilket kan bli lite i underkant med tanke på att vi har 24 respektive 25 bilplatser på Västra och Östra.
Nacka energis offert är på 1 243 532 kr. Drar vi bort subventionen från offerten återstår 621 766 kr eller 12 689 kr per laddningspunkt i engångskostnad. Ytterligare två offerter har inhämtats men vi använder t v denna som referensoffert som ger en vägledning kring var slutsumman sannolikt landar (offerten är från mars 2023).
Den nämnda uppgraderingen till 50 A medför en extra engångskostnad på 10 248 kr samt en löpande merkostnad om 2 600 kr/år. Tillkommer gör också kostnad för ett förändrat anläggningsbeslut, som bedöms landa på 100 000 kr och en löpande månatlig kostnad för debitering och statistik om 90 kr per hushåll. Denna sistnämnda avgift tas ut först när man börjar använda sin laddare. Engångskostnaden blir då preliminärt 15 000 kr och ökad månadskostnad blir 100 kr per garage plus faktisk kostnad för elförbrukning.
Styrelsens bedömning är att hela kostnaden faller på Sektion II och att den bör tas ut som en engångskostnad för samtliga medlemmar i Sektion II.
Fortsatt process
Genomförande innan en eventuell elbilsladdning i radgaragen kan vara på plats:
Nyhetsbrev från styrelsen 7/2023
Hej igen alla, ja nu har det sannerligen varit riktig vinter ända sedan första snön föll i slutet av november med någon enstaka dags undantag. Det har varit härlig julstämning, ljust och vackert samt till nöje för barnen. Och det är väl så här det ska se ut i Sverige under vintermånaderna. Då får vi med jämnmod ta de extra snöröjningskostnader som detta vackra vinterväder medför.
Samfällighetsföreningens Ekonomi
Styrelsen kan konstatera att det kommer att krävas en översyn av Samfällighetsföreningens ekonomi både på kort och lång sikt. Detta kommer att bli en större punkt på den kommande Årsstämman.
Kortsiktigt kan vi notera att dagens avgiftsnivå i stort täcker driftskostnaderna och därmed lämnar föga utrymme för smärre nyinvesteringar och upprustningar, som t ex armaturbyten och asfalteringskomplettering. Därmed finns inte heller något utrymme för avsättningar i en underhålls- och förnyelsefond. Något som stadgarna anger att vi ska ha. Därtill kommer en kraftig inflation under de två senaste åren, som i och för sig förhoppningsvis krymper ihop under 2024. Detta sammantaget gör att styrelsen bedömer en avgiftshöjning som oundviklig. Styrelsen kommer att räkna vidare på höjningens nivå när bokslutet för 2023 är klart i början av januari.
Röranalys på besök
Inom ramen för vår planering för Samfällighetens långsiktiga ekonomi har vi haft företaget Röranalys på besök för att ha en första diskussion kring hur vi ska hantera våra VA-system på lite sikt.
Tidigare filmningar från både Röranalys och andra leverantörer visar på spillvattenledningar och dagvattenledningar i gott skick. Filmningar har gjorts löpande sedan 2009, dock inte varje år. Dokumentation finns från 2012 och framåt.
Samfällighetens kontrollprogram för dag- och spillvattenledningar består av genomgripande spolning av spillvattenledningarna (inkl radhusen) och filmning vart 5:e år samt spolning av svackor varje år. För dagvattenledningarna gäller tömning av brunnar på sand och slam varje år samt spolning och filmning vart 5:e år. Senaste spolning och filmning av spillvattenledningarna var 2020, nästa spolning alltså aktuell 2025 och senaste spolning och filmning av dagvattenledningarna var 2022, nästa spolning alltså aktuell 2027.
Bedömningen från Röranalys är att de ledningar vi har av PVC-plast håller minst 5–10 år till om vi underhåller dem genom regelbundna spolningar. Tappvattenledningar har enligt Röranalys en betydligt längre livslängd, här talar vi om 80–100 år. Dräneringen, som endast finns runt trevåningshuslängorna, är svårare att bedöma skicket på. Enligt uppgift från Röranalys (obekräftad) består de av tegelrör som är sammanfogade av ett nät, där vattnet ska och kan röra sig ut och in.
Vid ett kommande behov av renovering av stammar rekommenderar Röranalys relining som med dagens ”strump-metod” bedöms hålla lika länge som helt nya rör, 50 år. I Samfälligheten ligger också delar av dag- samt spillvattenledningar under eller ingjutna i bottenplattan i radhusen. En relining skulle alltså spara mycket arbete och besvär för både Samfälligheten och de boende jämfört med ett fullskaligt stambyte. Röranalys kommer att lämna en kostnadsbedömning på relining av spillvatten- och dagvattenstammar. Styrelsen betonar att detta förfarande endast är för planeringssyfte och att inga renoveringsinsatser är nära förestående eller beslutade.
Ett tips från Röranalys är att be er boende vara noga med att även underrätta styrelsen vid fel i avlopp, vid fel i stuprör/dagvattenledning eller misstänkt fuktinträngning på källarsidan i souterrainvåningsplanet, så vi får koll på möjliga felkällor och kan specifikt filma just där.
Avisering för Samfällighetsavgiften sker numera digitalt
Som de flesta av er redan märkt aviserar vi sedan en tid kvartalsavgiften digitalt via mail. Vi inser i efterhand att informationen kring detta kunde varit bättre från vår sida och beklagar den informationsbristen. Nu börjar vi dock få ordning på mailadresserna och skulle någon sakna sin avi för kvartal IV så ber vi er maila direkt till styrelsen så löser vi det. För att ytterligare påskynda övergången från pappersfaktura till mail-faktura beslutade styrelsen att införa en avgift för pappersfaktura om 49 kr per faktura.
Projekt Poolhuset
Arbetet för att komma vidare i poolhusfrågan fortsätter. Som styrelsen tidigare nämnt siktar vi på ett tredje och sista medlemsmöte innan vi genomför en omröstning på, sannolikt, en extra stämma. Syftet med ett tredje medlemsmöte är att tydligare presentera och diskutera alternativet där Kvartersgården repareras för att kunna vidmakthållas ytterligare 5–10 år. Samt i övrigt ge plats för ytterligare frågor och tankar från medlemmarna.
Styrelsen tog i december ett första steg när det gäller bedömning av vidmakthållande-alternativet då vi tillsammans med delar av Poolkommittén gick syn i Kvartersgården för att bedöma vad som skulle behöva åtgärdas och vad man kan leva vidare med under den nämnda perioden. Målet är att kvartersgården under perioden ska upplevas ha en godtagbar hygienisk och säkerhetsmässig standard samt godtagbar trivselnivå. Nu återstår att närmare utreda och kostnadsbedöma möjliga åtgärder.
Har ni tankar och synpunkter kring Kvartersgården och dess framtid, skicka in dem till styrelsen via hemsidan.
Biltrafik och trafikplanering
Arbetet med målning av P‑rutor i Östra backen samt viss övrig symbolmålning på asfaltsytor är nu slutfört liksom uppsättandet av skyltar med texten Förhyrda platser i nämnd backe. Där finns alltså nu fem nya fräscha platser att använda för er boende och era gäster. Styrelsen ser gärna att ni boende hellre tar dessa i bruk istället för att det blir ”vild” parkering på gatorna.
Bollplanen
Styrelsen har på förslag från Tenniskommittén beslutat att stänga av bollplanen under vintern. Detta för att undvika skador på banans beläggning.
Laddning av elbilar i radgaragen?
Vi har nu genomfört det planerade mötet med garagekommittén och planerar nu för ett medlemsmöte i sektion II torsdagen den 1 februari kl 19.30 (Särskild kallels kommer) för att presentera upplägg, kostnader och öppna för frågor och tankar kring elbilsladdning i radgaragen innan omröstning. Målsättningen här är att kunna genomföra en omröstning i samband med vår Årsstämma i slutet av mars 2024.
Inga granar i komposten
Bara en liten påminnelse från Styrelsen och Yttervårdskommittén. Alla boende har ansvar för att ta hand om och bortforsla sin egen julgran. Dessa får alltså inte läggas i Samfällighetens kompost. Nacka kommun genomför julgransinsamling för er som inte vill åka till Återvinningsstationen själva. Se länk. Julgransinsamling | Nacka kommun
Gunnebostängslet lagat
Samfälligheten har ett Gunnebostängsel som omringar våra radhus. Dessa utgör i första hand fallskydd för barn som vistas inom vårt område. Generellt sett är stängslet i förhållandevis bra skick, men på sina ställen har det funnits genomrostade och skadade stolpar samt nät som lossnat. Som ett första steg är nu skadade och saknade stolpar ersatta och nätkomplettering gjord. Under våren planeras för bättringsmålning m m för stolpar som endast har ytskador.
Förvaltningskommitté (Påminnelse)
Som några av er kanske minns från Stämman hade det bl a inkommit en motion om att Samfälligheten skulle ta in en teknisk förvaltare som stöd. Frågan om teknisk förvaltare har från tid till annan lyfts i tidigare styrelser, men man har hittills valt att avstå. Styrelsen föreslog som alternativ att skapa en Förvaltningskommitté där medlemmar med specialkompetens kring mark och byggnad kan ingå och ställa sin kunskap till styrelsens förfogande. Det skulle kunna vara en möjlighet att bidra till Samfällighetsföreningen utan att behöva delta i ett styrelsearbete, som många kan uppleva betungande.
Hittills har det inte varit någon tokrusning till detta uppdrag, men Gunnar Bringel har som första boende anslutit och medverkade bl a vid Röranalys besök hos oss.
Styrelsen välkomnar härmed igen boende som har – jämfört med många av oss andra – utökad kunskap inom mark och byggnad att höra av sig till styrelsen och kanske därmed bli en av medlemmarna i vår nyligen påbörjade Förvaltningskommitté.
Styrelsen
Hejsan Alla på Henriksborg. I morgon den 1/12 kommer snöröjarna Med sin stora plog. Se till att inga bilar står ivägen, så vi får plogat ordentligt
Först och främst återigen ett tack till er alla som deltog vid mötet kring kvartersgården. Det blev ett bra tillfälle att ventilera åsikter och få fram synpunkter som förde projektet ytterligare framåt, vilket också var detta mötes syfte utöver att presentera förslaget till nybyggnation av Kvartersgård.
Vi beklagar att det tagit lite tid att återkomma i denna fråga men det är många analyser, överväganden och bedömningar som behöver göras.
Vi har nu också bytt ut några av dokumenten på hemsidan mot nya uppdaterade, dessa är bilaga E, G och H, samt också lagt ut minnesanteckningarna från medlemsmötet den 3 oktober. Se under fliken “Dokument”.
Styrelsen meddelar här sitt förslag till fortsatt riktning i Kvartersgårdsfrågan både vad gäller förslag, process och finansiering. Vi ber alla medlemmar att fundera på detta förslag och ni är välkomna att komma med synpunkter och tankar via styrelsens mailadress på hemsidan. Som ni ser under rubriken process funderar vi också kring ett ytterligare slutligt medlemsmöte före stämmans beslut.
Styrelsens tolkning av vad som framkommit under de båda medlemsmötena, i februari och oktober, är att det synes finnas en majoritet för en nybyggnation eller renovering i närtid. Men att det finns en stor grupp som inte vill genomföra en nybyggnad eller renovering i närtid samt några som vill avveckla Kvartersgården eller pooldelen helt.
Utifrån de diskussioner som förevarit på de båda medlemsmötena kring Kvartersgården kan alltså följande fyra alternativ anses finnas.
Styrelsens bedömning är att det av dessa fyra alternativ egentligen är två alternativ som är huvudalternativen. Alternativ 1 och 3. Utmaningarna med övriga alternativ beskrivs nedan.
I Samfällighetens anläggningsbeslut anges följande rörande vår kvartersgård. ”Gemensamhetsanläggningen utförs på Sicklaön 37:10 samt 353:1 – 353:83 (…) och avser Kvartersgård med motionsrum, omklädningsrum, bastu, duschar, badpool samt solgård.”
Styrelsen konstaterar inledningsvis att det i den lagstiftning som reglerar gemensamhetsanläggningar, Anläggningslagen (1973:1149), anges att ”huvudprincipen är att ett beslut som har meddelats vid en anläggningsförrättning gäller för framtiden”. Detta för att säkerställa de enskilda fastighetsägarnas intresse av trygghet mot att bestående rättsförhållanden rubbas. Lite förenklat uttryckt; har man köpt en fastighet i en Samfällighet som har tillgång till t ex en badpool, ska inte badpoolen kunna avvecklas hur som helst utan den ska finnas där för all framtid.
Det finns dock möjligheter till ny förrättning och därmed ändrat anläggningsbeslut. Detta antingen genom att ändrade förhållanden som väsentligt inverkar på frågan har inträtt eller att i annat fall ett klart behov av omprövning har framkommit.
De ändrade förhållandena kan t ex utgöras av nya anspråk som delägarna ställer på anläggningen för att kunna tillgodogöra sig ny teknik som inte kunde förutses när gemensamhetsanläggningen inrättades. Ett bra exempel på detta är frågan om elbilsladdning. Ett behov som inte kunde förutses i slutet av 1970-talet när vårt område projekterades och byggdes.
Likaså har det ansetts att det inte finns skäl att vägra en ny prövning när samtliga fastighetsägare är ense om att anläggningen bör läggas ned eller överhuvudtaget inte komma till utförande.
Styrelsens bedömning är att argumentet kring oförutsedd teknikutveckling gällande poolhuset inte kan åberopas för att motivera en avveckling av detsamma. Inte heller bedömer styrelsen att det bland medlemmarna skulle finnas en fullständig eller åtminstone mycket stor uppslutning kring avveckling av pooldelen i Kvartersgården.
Styrelsens bedömning blir mot denna bakgrund att det synnerligen osäkert om Samfälligheten i tillräcklig omfattning kan motivera ett förslag om avveckling av hela eller delar av Kvartersgården på de grunder som ovan nämnts. Stor risk finns alltså att Lantmäteriet avslår en begäran om omförrättning.
Det huvudsakliga argumentet för att inte föreslå renovering till nybyggnadsstandard som ett alternativ är att prisskillnaden mellan en helt ny och en renoverad kvartersgård är förhållandevis liten. Kostnaden för en renoverad kvartersgård bedöms till 9,6 Mkr (Ett nybygge 13,4 Mkr). Enligt de uppdaterade kalkylerna är skillnaden därmed 3,8 Mkr. Skillnaden per medlem är c:a 55 000 kr i engångskostnad.
En renovering medför också risker, då man inte riktigt vet vilket skick vissa byggnadsdelar är i förrän man börjat demontera dem. Vidare medför en föreslagen renovering små möjligheter till tillgänglighetsanpassning och förändring av planlösning i övrigt. Svårigheter uppstår också när det gäller att förbättra kvartersgårdens energiprestanda, samt de utökade krav på ventilation som ställs. Till sist bedöms livslängden på ett renoverat hus vara kortare jämfört med ett helt nybyggt (WE-Group nämner en teknisk livslängd 0m 15 år i sin renoveringsrapport).
Enligt styrelsen mening kvarstår då två alternativ att ta ställning till för en stämma.
Nybyggnad av Kvartersgård enligt det nybyggnadsförslag från AAJ arkitekter som föredrogs den 3:e oktober, med uppdaterad ekonomisk kalkyl. Kostnadsbedömningen pekar mot en kostnad om 13,4 Mkr. Finansiering föreslås ske genom att varje medlem uttaxeras ett engångsbelopp i storleksordningen 200 000 kr inkl moms. Sannolikt någon gång under 2024.
En risk här är att Samfälligheten drar på sig en del kostnader (styrelsen återkommer med en uppskattning av dessa, kostnaderna är dock en delmängd av de 13,4 Mkr som är upptaget i nybyggnadskalkylen) för att söka bygglov, vidareutveckla projektet och ta fram ett förfrågningsunderlag (beslut vid Stämma I). Skulle stämma II inte vilja anta något av anbuden från byggentreprenörerna kan det beskrivna arbetet vara onödigt liksom kostnaderna som uppstått.
Reparation och därmed vidmakthållande av nuvarande Kvartersgård med en målbild om 5 – 10 års förlängd livslängd från i dag. Syftet med detta förslag är att avvakta en försäljningsintäkt avseende mark i Södra slänten (se vidare under finansiering) som ska finansiera en nybyggnad av kvartersgård. Målet är att kvartersgården under perioden ska upplevas ha en godtagbar hygienisk och säkerhetsmässig standard samt godtagbar trivselnivå. Detta uppnås genom smärre och endast helt nödvändiga renoveringsinsatser. Detta förslag är inte färdigutrett vad gäller bedömda kostnader – här får styrelsen återkomma — men bör inte överstiga 1 Mkr (c:a 15 000 kr/medlem inkl moms som engångsbelopp). Uttaxeras under 2024.
Även med detta förslag finns risker. En risk är att Kvartersgården och då specifikt pooldelen inte håller den tänkta livslängden och då riskerar reparationsbeloppet i någon mån att vara bortkastade medel.
En annan risk är att en markförsäljning inte blir av. Detaljplanerarbetet blir ytterligare förskjutet eller justeras på ett sådant sätt att vår mark inte blir säljbar. Det kan också vara så att medlemmarna i Samfälligheten röstar mot ett förslag om överlåtelse av mark. Enligt Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter, § 51 krävs 2/3‑dels majoritet för att bifalla ett förslag om överlåtelse av fast egendom. Slutligen bör nämnas att Samfällighetens medverkan i en detaljplaneprocess också är förknippat med kostnader innan en eventuell försäljning kan komma att realiseras.
Om alternativ 1, Nybyggnad, bifalles som inriktning påbörjas arbetet med upphandling av projektledare, bygglov samt framtagande och utskick av förfrågningsunderlag till entreprenörer m m. För detta arbete kommer även att krävas ett stämmobeslut om en deluttaxering av totalbeloppet av medlemmarna. En mindre referensgrupp bland medlemmarna bör utses som stöd och bollplank för projektledaren och styrelsen.
Styrelsen bereder därefter anbuden och förelägger stämma II förslag till anbudsantagande.
Om alternativ 3, Vidmakthållande reparationer, röstas fram anses det som ett beslut och då påbörjas förberedelserna för renovering så snart som möjligt. Ett uttaxeringsbeslut fattas av stämman för ändamålet. Ytterligare stämmobeslut därefter sannolikt ej nödvändiga.
Finansiering av de olika förslagen föreslås ske genom en extra uttaxering av avgift från medlemmarna. Styrelsens bedömning är att detta är fördelaktigast för såväl den enskilde medlemmen som Samfälligheten. Detta är framför allt kopplat till momsfrågan, där en utgift för föreningen som inte är momsbelagd innebär en extra kostnad. Ränta och amortering är inte momsbelagda men Samfällighetsföreningen är skyldiga att alltid lägga moms på den avgift som uttaxeras av medlemmarna.
Exempel: Samfälligheten har räntor om 400 000 kr samt en amortering om 600 000 kr på ett år. Dessa utgifter (i detta exempel 1 000 000 kr) utgör en del av budgeten som Samfälligheten täcker genom uttaxering av avgift från medlemmarna. Eftersom vi är momspliktiga är vi skyldiga att lägga på 25 % moms på dessa utgifter, vilket i detta exempel innebär 250 000 kr på vår uttaxering från medlemmarna. Då vi inte har någon motsvarande moms att lyfta så blir detta en utgift för Samfälligheten och en intäkt för statskassan.
Hade vi istället köpt något momsbelagt för motsvarande belopp; byggmateriel, trädgårdstjänster etc så hade vi fått tillbaka 250 000 kr, då vi inte behöver betala momsen på materielen eller tjänsterna.
Vidare är det styrelsens bedömning att det är av vikt att hålla en låg avgift i Samfälligheten då den är prispåverkande vid en försäljning. Samtidigt behöver Samfälligheten bli bättre på att fondera medel för framtida behov än vad vi gör f n. En eventuell avgiftshöjning bör snarare gå till fondering inför finansiering av övriga nödvändiga åtgärder enligt underhållsplan.
När det gäller diskussionen om att eventuell försäljning av tomtmark i södra slänten skulle kunna finansiera nybyggnaden av Kvartersgården har styrelsen haft dialog med Nacka samhällsbyggnad. Bedömningen är att denna möjlighet kvarstår, men den är förknippad med viss tidsmässig osäkerhet. Detaljplanearbetet pågår men en möjlig försäljning av mark från Samfälligheten bedöms ligga i häradet 5–10 år bort i tiden. Se även de angivna riskerna under förslag 3.
Frågor, tankar och synpunkter? Maila via styrelsens kontaktuppgifter på Samfällighetens sida. Styrelsen återkommer, som sagt, med de saknade kostnadsbedömningarna.
Styrelsen
Höstens städdag blir den 22 oktober. Kl 09.30 samlas vi för genomgång vid poolhuset.
Yttervården/Gunilla
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 6/2023
Hej Alla boende på Henriksborg. Ja, då tog vi ett raskt kliv från sommar till vinter. I morse var det frost på biltaken på Västras övre parkering och för någon vecka sedan satt man på tomten och gassade i sensommarsolen.
F ö ett stort tack till alla för mycket god uppslutning vid medlemsmötet rörande Kvartersgården för en vecka sedan. Ett 60-tal hushåll hade hörsammat kallelsen. Vi återkommer i frågan.
Detta Nyhetsbrev läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Den årliga spolningen av dagvattenbrunnarna
Måndag den 16/10 med start kl 07.30 spolas dagvattenbrunnarna som finns på lite olika platser i gång- och vägbanor inom området. Detta som en del av vårt kontrollprogram för dagvattenledningarna. Parkera inte inne i området denna dag – ja det gör vi ju aldrig egentligen — men särskilt viktigt att inte avvika mot trivselreglerna denna dag. Tänk också på att gångvägarna kan vara blockerade för trafik under perioder när spolning sker.
Från styrelsen
Projekt Poolhuset
Från styrelsens sida upplevde vi att mötet kring Kvartersgården blev bra. Många tog tillfället i akt att ställa frågor och många förde fram alternativa förslag både rörande kvartersgården och den demokratiska processen. Styrelsens uppfattning var vidare att vi kunde gestalta en tänkt nybyggnad på ett bra sätt. Vi beklagar dock att kalkylen för nybygget i ett väldigt sent skede fick revideras och att vissa kostnader fortfarande måste utredas, t ex kring rivning. Vi kommer inom kort att sätta upp affischerna rörande nybyggnaden i pingisrummet, så kan var och en i lugn och ro titta på förslaget.
Vi genomförde också en provomröstning kring Kvartersgårdens framtid.
JA = Renovering enligt WE-Groups förslag (i stort) eller nybyggnad påbörjas i närtid (2024 – 2025) och
NEJ = Renovering enligt WE-Groups förslag (i stort) eller nybyggnad ska inte genomföras eller åtminstone inte påbörjas i närtid (2024 – 2025).
30 medlemmar röstade för JA-alternativet och 18 för NEJ-alternativet.
Omröstningen genomfördes för att vägleda styrelsen i det fortsatta arbetet och är inte på något sätt bindande för Samfälligheten. Det krävs en regelmässigt utlyst stämma för en bindande omröstning.
Vi kommer att diskutera fortsatt process på kommande styrelsemöte och återkommer såklart i frågan. Har ni tankar och synpunkter, skicka in dem till styrelsen via hemsidan.
Bollplanen
Tennisbanan är nu, som tidigare nämnts, förtjänstfullt omlagd genom Tenniskommitténs försorg. Just nu försöker man lösa frågan om basketkorgar på ”Norra planhalvan” på ett bra sätt.
Biltrafik och trafikplanering
Styrelsen beslutade att måla fem parkeringsrutor i Östra uppfarten. Målningen gick inte helt att slutföra på en gång då det stod bilar i vägen… Slutförandet av det arbetet, som inkluderar skyltar som anger att parkeringsrutorna är förhyrda, motsvarande dem som redan finns i området, har dessvärre dragit ut på tiden rejält liksom även en del kompletterande målningsarbeten. Men det är på gång.
Vi har även tagit kontakt med en trafikkonsult, detta för att få stöd i att se över skyltningen i området, både vad gäller parkering och trafikflöden.
IP Onlys grävningar
Styrelsen har nu bedömt att vi inom kort kan avsluta grävarbetet som IP-Only genom sin entreprenör genomfört. Den sista frågan som återstår är borttagandet av asfaltsstänk som garageinnehavarna längs Västra 9 — 18 fått i samband med NCC:s asfaltering. Den enklaste lösningen var att själv ta bort stänken med hjälp av en asfaltslösande spray från Biltema och en grön scrubbi. Jag ställer ut min flaska bredvid min entrétrappa så kan den som vill låna den och sedan ställa tillbaka den.
Laddning av elbilar i radgaragen
Även denna fråga är under beredning inför ett tänkt medlemsmöte, främst riktat till Sektion II. Beredningen sker i dialog med Garagekommittén. Vi återkommer i frågan. Beslut om ja eller nej till laddningsmöjlighet för elbilar i radgaragen kommer att underställas en stämma (Sektion II)
Städdagen
Styrelsen påminner om höstens städdag den 22 oktober. Se särskild kallelse för tider och anvisningar.
Styrelsen
VÄNLIG
P Å M I N N E L S E !
Kvartersgården/Poolhuset Renovering/Nybygge?
Kallelse till Medlemsmöte för de boende på Henriksborg.
Tisdagen den 3 oktober kl 19.00 på Elite Hotell Marina Tower
Som många vet står Samfälligheten inför en stor renovering och investering, sannolikt den största sedan nybyggnationen. Det är viktigt att alla som bor i området är med i processen om vilka alternativ som finns, kostnaderna och konsekvenserna.
På medlemsmötet kommer alternativ för renovering respektive nybygge diskuteras liksom ekonomiska kalkyler att presenteras. Då kan man uttrycka sin åsikt, ställa frågor och diskutera. Ett formellt och bindande beslut i poolhusfrågan kommer att tas på en stämma i ett senare skede.
Välkomna till ett medlemsmöte om kvartersgården/poolhuset!
Kort bakgrund finns på baksidan!
Bakgrund och nuläge
Poolhuset har på senare tid upplevts som rejält slitet både gällande ytskikt men även gällande pooltekniken som ventilation och vattenrening. Det är i sig inte konstigt då det nu varit i drift i närmare 45 år med endast partiella renoveringsinsatser.
Mot denna bakgrund beslutade styrelsen att starta ett projekt för att – inledningsvis — kartlägga poolhusets nuvarande status och ta fram en renoveringskalkyl. Till projektledare utsågs Ragna Berlin, boende i Västra 38, med bakgrund som Civilingenjör/arkitekt. Projektet bekräftade de nämnda upplevda problemen i poolhuset. Ventilationen bedömdes som undermålig och likaså vattenflödena i poolen. Vid kartläggningen upptäcktes även svartmögel i takkonstruktionen samt en del andra brister.
Rapporten och kalkylen presenterades på ett första medlemsmöte i poolhusfrågan den 23 februari 2023, med ett 25 tal boende representerade. Efter en omfattande och bra diskussion mynnade mötet ut i ett önskemål om en kalkyl även för rivning av befintligt poolhus och nybyggnad av detsamma. Denna fråga togs sedermera upp på Föreningsstämman i mars som beslutade att en sådan kalkyl tillsammans med skisser på ett möjligt poolhus skulle inhämtas.
Kalkyl, skisser och ekonomisk bedömning finns nu tillgängliga på Samfällighetens hemsida (Henriksborg.se) under dokumentfliken (se de dokument som inleds med ”Poolhuset”) https://henriksborg.se/dokument/ . Det är bra om ni tar del av dem inför medlemsmötet den 3 oktober.
Styrelsens bedömning
Styrelsen förordar ett nybygge av Kvartersgård/Poolhus.
Formellt sett finns ett anläggningsbeslut som anger att Samfälligheten ska förvalta en Kvartersgård som bl a innehåller en badpool (som det uttrycks i anläggningsbeslutet). Styrelsen anser sig i huvudsak vara förvaltare av anläggningsbeslutet.
Styrelsens upplevelse är vidare att poolhuset är en del av områdets kärnvärde, något som förknippas med våra radhus och är en omistlig del av vårt område. Det är kort sagt svårt att tänka sig Henriksborg utan ett poolhus.
Styrelsen förordar nybygge före renovering dock i stort inom samma storleksmässiga ram. Enligt de framtagna kalkylerna är en nybyggnad c:a 2 — 3 MSEK dyrare än en renovering. Detta bedöms vara en rimlig merkostnad för att kunna få ett helt nytt poolhus, som har en längre livslängd än ett renoverat. Ett nybygge ger också möjlighet till lägre driftkostnader genom bättre isolering och möjliggör en bättre planering.
Vid en renovering ökar också risken för nya oförutsedda kostnader inte minst gäller det hus som permanent utsatts för en fuktig miljö interiört.
Styrelsen
Lite kort och snabb information kring Dagvattentunneln, Nya Östbergatunneln.
Sprängningarna och borrningarna har nu lämnat vårt område och tunnelarbetarna drar vidare, men störningar kan fortfarande uppkomma. Förhoppningsvis är det värsta över. Denna vecka har man också påbörjat ett rivningsarbete i vattnet (delvis också på land) som en del i arbetet med utloppsledningarna från reningsverket. Det innebär att man kommer att såga, vajersåga och knacka betong. Arbetet ska pågå i 4 veckor. Knackningen kan komma att låta en del, men förhoppningen är att det inte ska medföra några störningar för oss boende, eftersom vi bor en bit ifrån men ljud beter sig inte alltid som beräknat.
Kallelse till Medlemsmöte för de boende på Henriksborg.
Tisdagen den 3 oktober kl 19.00 på Elite Hotell Marina Tower
Som många vet står Samfälligheten inför en stor renovering och investering, sannolikt den största sedan nybyggnationen. Det är viktigt att alla som bor i området är med i processen om vilka alternativ som finns, kostnaderna och konsekvenserna.
På medlemsmötet kommer alternativ för renovering respektive nybygge diskuteras liksom ekonomiska kalkyler att presenteras. Då kan man uttrycka sin åsikt, ställa frågor och diskutera. Ett formellt och bindande beslut i poolhusfrågan kommer att tas på en stämma i ett senare skede.
Välkomna till ett medlemsmöte om kvartersgården/poolhuset!
Bakgrund och nuläge
Poolhuset har på senare tid upplevts som rejält slitet både gällande ytskikt men även gällande pooltekniken som ventilation och vattenrening. Det är i sig inte konstigt då det nu varit i drift i närmare 45 år med endast partiella renoveringsinsatser.
Mot denna bakgrund beslutade styrelsen att starta ett projekt för att – inledningsvis — kartlägga poolhusets nuvarande status och ta fram en renoveringskalkyl. Till projektledare utsågs Ragna Berlin, boende i Västra 38, med bakgrund som Civilingenjör/arkitekt. Projektet bekräftade de nämnda upplevda problemen i poolhuset. Ventilationen bedömdes som undermålig och likaså vattenflödena i poolen. Vid kartläggningen upptäcktes även svartmögel i takkonstruktionen samt en del andra brister.
Rapporten och kalkylen presenterades på ett första medlemsmöte i poolhusfrågan den 23 februari 2023, med ett 25 tal boende representerade. Efter en omfattande och bra diskussion mynnade mötet ut i ett önskemål om en kalkyl även för rivning av befintligt poolhus och nybyggnad av detsamma. Denna fråga togs sedermera upp på Föreningsstämman i mars som beslutade att en sådan kalkyl tillsammans med skisser på ett möjligt poolhus skulle inhämtas.
Kalkyl, skisser och ekonomisk bedömning finns nu tillgängliga på Samfällighetens hemsida (Henriksborg.se) under dokumentfliken (se de dokument som inleds med ”Poolhuset”). Det är bra om ni tar del av dem inför medlemsmötet den 3 oktober.
Styrelsens bedömning
Styrelsen förordar ett nybygge av Kvartersgård/Poolhus.
Formellt sett finns ett anläggningsbeslut som anger att Samfälligheten ska förvalta en Kvartersgård som bl a innehåller en badpool (som det uttrycks i anläggningsbeslutet). Styrelsen anser sig i huvudsak vara förvaltare av anläggningsbeslutet.
Styrelsens upplevelse är vidare att poolhuset är en del av områdets kärnvärde, något som förknippas med våra radhus och är en omistlig del av vårt område. Det är kort sagt svårt att tänka sig Henriksborg utan ett poolhus.
Styrelsen förordar nybygge före renovering dock i stort inom samma storleksmässiga ram. Enligt de framtagna kalkylerna är en nybyggnad c:a 2 — 3 MSEK dyrare än en renovering. Detta bedöms vara en rimlig merkostnad för att kunna få ett helt nytt poolhus, som har en längre livslängd än ett renoverat. Ett nybygge ger också möjlighet till lägre driftkostnader genom bättre isolering och möjliggör en bättre planering.
Vid en renovering ökar också risken för nya oförutsedda kostnader inte minst gäller det hus som permanent utsatts för en fuktig miljö interiört.
Styrelsen
Nyhetsbrev från styrelsen 5/2023
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. Nu är sommaren för 2023 överstökad. Den får väl anses ha varit en traditionell svensk sommar, med sedvanlig blandning av sol, regn och mulna dagar. Den förutspådda varma och torra sommaren lyste på totalen med sin frånvaro.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från styrelsen
Projekt Poolhuset
Vår arkitekt är nu i stort färdig med den s k förslagshandlingen, d v s en mer detaljerad kalkyl för ett nybyggt Poolhus, enligt uppdrag och med de underkonsulter som krävts. Vi kallar mot den bakgrunden till Stormöte kring Poolhusprojektet. En separat kallelse med underlag kommer inom kort. Redan nu kan dock nämnas att vi kommer att ha mötet på Elite Marina Tower Hotel tisdagen den 3 oktober kl 19.00.
Vi vill verkligen att så många som möjligt kommer och gör sin röst hörd. Det är viktigt att alla som bor i området är med i processen om vilka alternativ som finns, kostnaderna och konsekvenserna. Viktigt att nämna är också att ett beslut kring Poolhuset (som senare skall fattas på en stämma) fattas med s k enkel majoritet, d v s det räcker att fler än 50% ställer sig bakom ett förslag för att det ska bli gällande. Ett sådant beslut binder sedan alla boende i Samfälligheten att följa beslutet. Därav vårt starka önskemål om ett stort deltagande på detta möte!
Bollplanen
Glädjande nog kan nu konstateras att vi har en fungerande bollplan igen. Styrelsen riktar ett riktigt stort tack till Tenniskommittén som styrt upp denna renovering på ett mycket engagerat sätt.
Biltrafik och trafikplanering
För att ta ett första steg till att få bukt med de parkeringsproblem som upplevs i området har styrelsen beslutat att måla fem parkeringsrutor i Östra uppfarten. Målningen gick inte helt att slutföra på en gång då det stod bilar i vägen… Detta är dock på gång nu och likaledes skyltar som anger att parkeringsrutorna är förhyrda, motsvarande dem som redan finns i området.
Ytor där vi ej vill ha parkering i uppfarten har streckmålats. Parkeringsrutorna är fria att använda för de boende i området och deras besökare på samma sätt som övriga P‑rutor i området. Vi hoppas denna förstärkning av ”legala” P‑platser ska underlätta parkering för oss boende i området.
Övriga åtgärder som påbörjats är ommålning av gångtrafikssymboler i respektive inledning av genomgångsvägen mellan Östra och Västra. Just nu är ommålningarna inte så vackra men de ska justeras. P‑förbudssymboler ska också målas utanför de f d sophusen på Östra och Västra samt vid transformatorstationen mellan 66:an och Poolhuset. Nämnas kan också att övergångsstället i Västra uppfarten har fått uppfräschad målning.
Belysningen i området
Under sommaren har armaturen bytts i lyktstolparna belägna i förbindelselänken Västra-Östra och i Östras förlägning ner i backen. Vi övergår för dessa armaturer nu från en kostsam traditionell och dyr glödlampelösning till led-belysning. Därtill har två påkörda och lutande stolpar bytts ut i sin helhet. Nu ser det snyggare ut!
Gällande övrig belysning i området är styrelsens bedömning att avvakta med byte till led-belysning. För vissa av lamptyperna finns led-belysning framtagen, men den är ännu mycket dyr och för andra lamptyper saknas ännu led-alternativ.
Tele 2:s grävning
Vår asfalt i området börjar alltmer likna ett lapptäcke. Under sommaren har även Tele 2 (f d ComHem) grävt i området med syfte att uppdatera sitt nät till fiber mellan vår station i Poolhuset och sitt stomnät. Alltså inte fiber till de enskilda radhusen. Detta är nu genomfört och asfalten är återställd. Tele 2:s nät är en del av vårt anläggningsbeslut. Vi hoppas att de som använder bredband från Tele 2 får en förbättring genom denna uppdatering.
Trivselregler
Styrelsen har i dialog med Yttervårdskommittén tagit fram Trivselregler för Samfälligheten. Dessa kommer inom kort att läggas ut på hemsidan. Vår gemensamma förhoppning är att trivselreglerna ska bli ett ”rättesnöre” för oss boende samt också tydliggöra en del ”oskrivna” regler som finns i Samfälligheten. Alla är välkomna med förslag till ytterligare trivselskapande åtgärder och/eller tips om förtydliganden som kan förbättra dokumentet och säkerställa att det följer med i tiden.
Avveckling av tidningskärlen
Styrelsen har tagit beslut om att avveckla tidningskärlen (de gröna plastbehållarna på Östra och Västra sidan). Allt fler avstår numera från papperstidning och vi har också insamlingskärl för bl a tidningspapper på förhållandevis nära håll (Henriksdalsberget bredvid köpcentret, Hammarby Sjöstad vid östra infarten till Danviksklippan samt i slutet på Sjökvarnsbacken nära Boule och Berså), sammantaget är det styrelsens bedömning att det medför ett minskat behov av lokal tidningsinsamling.
Trappornas skick
Det noteras att trappornas skick blir allt sämre. Tidigare har akuta reparationer gjorts på Västras långa trappa och nu i somras fick Bo Westling rycka ut och laga den långa trappan på Östra. Han konstaterade då också att staketet börjat luta och att en del av vangstyckena (den del av trappan mot vilken trappstegen vilar) är så pass spruckna att de är svåra att fästa trappstegen i. Tack för insatsen Bobo!
T v får vi alla boende hålla uppsikt och meddela styrelsen ev skador på trapporna.
Styrelsen
Tele 2:s entreprenör drar igång arbetet med uppdatering av sitt nätverk i området på måndag 7 augusti. Deras bedömning är att man kan behöva gräva upp på några ställen om det blir stopp i de befintliga rör som man avser att använda sig av. Ev kan trafiken i området behöva stängas av. Detta sköts i så fall av entreprenören.
Tele 2:s nät är en del av Samfällighetens Gemensamhetsanläggning. En gång i tiden byggt för TV-mottagning och nu använt för bredbandstjänster (hette tidigare ComHem).
Styrelsen
Tele2 förbereder för en uppgradering av sitt nät i området. Vi har ännu inte fått tidsplanen men de har börjat med att markera med orange på trottoarerna
Nu är bollplanens underlag klart. Det som återstår är att byta ut målen (där virket ruttnat), laga hål i staketet, laga trasiga staketstolpar OCH sätta upp grind/lås, kommer troligen mitten / slutet augusti.
Nu står alltså banan öppen men det är (som vanligt) ENDAST tillåtet med bollspel på bollplan, INGA cyklar, sparkcyklar, rullskridskor mm, av självklar anledning.
Snälla prata med era barn om den investering vi nu gjort så hoppas vi slippa både skador pga cyklar m.m., klotter och hackande med nätstolparna.
I dag den 13 juni kommer arbetena med renovering av bollplanen att påbörjas. Det startar med rivning av befintlig asfaltsplatta inklusive Plexi Pave-underlaget. Rivning och återuppbyggnad bedöms ta ett antal veckor. Som nämnts tidigare är läggningen av f f a nytt ytmaterial väderkänsligt.
Under hela renoveringsperioden kommer bollplanen att vara avstängd och området låst. Sannolikt kommer transporter även att ske till och från arbetsområdet. Varna era barn och parkera inte några fordon i vägen för byggtrafiken.
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 4/2023
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. Så var det dags för ett nyhetsbrev igen. Nu känns det som om sommaren är här på dagarna men att den avlöses av något vinterliknande sena kvällar och nätter. Det sägs att denna sommar ska bli het och torr. Jag vet inte om det lockar, senaste heta och torra sommaren var väl 2018 då en stor del av vår egen trädgård inklusive en Tuijahäck helt raderades ut. Nåväl, just nu grönskar och prunkar det i hela området. Låt oss njuta av vår gemensamma och välskötta trädgård.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från styrelsen
Renoveringen av Poolhuset
F n finns inget nytt i denna fråga. Arkitekten jobbar på med den s k förslagshandlingen enligt uppdrag och med de underkonsulter som krävs. Som nämndes i tidigare Nyhetsbrev planeras ytterligare stormöte innan vi går till ett stämmobeslut och i Nyhetsbrevet nämndes också att tidplanen för arkitektens uppdrag sträcker sig över sommaren.
Bollplanen – och finansiering av densamma
Bollplanen ska alltså nu renoveras. Från entreprenören har vi fått en grov och preliminär tidplan. Det understryks att delar av arbetet är mycket väderberoende och att därför tidplanen är än mer preliminär än vad en tidplan för ett bygge brukar vara. Rivning av befintlig bollplan inklusive asfalt påbörjas i slutet av maj och i juni ska återuppbyggnad ske.
Vi understryker återigen att Stämman beslutade att kostnaden för renovering av bollplanen (9 000 kr per medlemsfastighet) ska tas ut som ett engångsbelopp av medlemmarna. Det engångbeloppet tas ut i samband med den sedvanliga inbetalningen av kvartalsavgift samt preliminär vattenkostnad för kvartal 2 2023 senast den 30 juni.
Gemensam syn på vår yttre miljö
Yttervårdskommittén och styrelsen hade vid senaste styrelsemötet gemensam syn kring såväl; återställandet efter IP-Onlys grävarbeten, hur platsen där den nu rivna Friggeboden ska användas samt kring hur ”parkeringseländet” på Östra uppfarten ska hanteras.
Vi kunde då konstatera att en hel del av återställningsarbetena från IP-Onlys grävarbeten nu var gjorda men att framför allt en del plattjustering återstår på olika delar av samfällighetens områden. I och med dessa anmärkningar har vi från Samfällighetens sida ännu inte påtecknat den s k nöjdförklaringen.
Vidare diskuterade Yttervårdskommittén och styrelsen hur man skulle kunna använda den yta som frigjorts när den gamla Friggeboden förpassats till Friggebodskyrkogården. Området kring gamla Friggeboden är i sanning Samfällighetens bakgård, med mycket bråte, halvhjärtad kompost, mängder med större grenar och ett gigantiskt rostigt sandförråd.
Inledningsvis kunde konstateras att sandförrådet används under vintertid av vår snöröjare. Det måste alltså vara kvar, men kan såklart snyggas till. Vår bedömning var också att Samfällighetens s k kompost inte fungerar idag samt att vi har fortsatt behov av att kunna bli av med både samfällighetens och enskilda medlemmars trädgårdsspill på ett någorlunda enkelt sätt. Slutsatsen därav är att vi behöver skapa en bättre lösning för kompost av löv, gräsklipp och mindre grenar som efter 1–3 år kan användas som matjord av Samfälligheten och medlemmarna. Därtill behövs någon form av fålla för större grenar i avvaktan på de årliga städdagarna, då de ska läggas i container.
Denna ”Trädgårdsavfallsanläggning” vill vi kombinera med att anlägga ytterligare två P‑platser. Hela detta paket kräver dock både markarbete och ett bra tänk kring hur vi får till både och på den yta vi har tillgänglig. Styrelsens plan är att påbörja detta arbete 2024. Styrelsen ser gärna att någon som har kunskap och intresse för komposthantering hör av sig, då vi f n inte bedömer oss ha den kunskapen inom styrelsen.
Även parkeringssituationen på Östra uppfarten diskuterades. Här består problemet i att både boende i vårt eget område och från andra områden parkerar i backen trots att det är förbjuden parkering där. I vissa fall parkeras det också direkt olämpligt och det skulle t ex kunna hindra Räddningstjänstens framkomlighet. Vidare är Yttervårdskommittén och styrelsen överens om att i det längsta undvika parkeringsövervakning i området framför allt för att undvika tvistehantering kring boende eller bekanta till boende som lappats.
Vår gemensamma bedömning är att anläggning av fyra P‑platser (markerade som förhyrda enligt vårt befintliga system) på västra sidan av backen (d v s höger sida när man åker ned i backen) samt förtydligande P‑förbudsskyltning med eventuell tilläggstavla borde kunna vara ett första steg mot en bättre ordning gällande parkering på Östra uppfarten. ”På köpet” får vi ytterligare fyra P‑platser till Samfällighetens medlemmar. Styrelsens bedömning är att en insats enligt ovan är av enklare och inte så kostnadsdrivande art och har därför målsättningen att påbörja den under året.
Vi bjuder in alla boende som har tankar och idéer kring hur ytan kring gamla Friggeboden kan användas samt hur ni ser på styrelsens plan att anlägga P‑platser på Östra uppfarten att höra av sig till styrelsen via hemsidan. Välkomna med era synpunkter och tack till er som tidigare hört av er i frågorna!
Belysningen i området
Styrelsen har nu fått in en mycket förmånlig offert rörande utbyte av 15 armaturer i området. Det är endast insatsen som byts ut, stolpe m m blir kvar. I huvudsak är de berörda lyktstolparna belägna i förbindelselänken Västra-Östra. Vi övergår för dessa armaturer från en kostsam traditionell och dyr glödlampelösning till led-belysning.
För den befintliga armaturen är kostnaden för respektive glödlampa hög och tyvärr har lamporna också lätt för att gå sönder. De är också betydligt dyrare i drift än den moderna led-belysningen. Den förmånliga offerten har möjliggjorts av Gunilla Solback och Lars Franzén som har känningar i belysningsbranschen. Ett stort tack till dem.
Gällande övrig belysning i området är styrelsens bedömning att avvakta med byte till led-belysning. För vissa av lamptyperna finns led-belysning framtagen, men den är ännu mycket dyr och för andra lamptyper saknas ännu led-alternativ.
Övrigt
Förvaltningskommitté
Som några av er kanske minns från Stämman hade det bl a inkommit en motion om att Samfälligheten skulle ta in en teknisk förvaltare som stöd. Frågan om teknisk förvaltare har från tid till annan lyfts i tidigare styrelser, men man har hittills valt att avstå.
Styrelsen föreslog som alternativ att skapa en Förvaltningskommitté där medlemmar med specialkompetens kring mark och byggnad kan ingå och ställa sin kunskap till styrelsens förfogande. Det skulle kunna vara en möjlighet att bidra till Samfällighetsföreningen utan att behöva delta i ett styrelsearbete, som många kan uppleva betungande.
Styrelsen välkomnar nu medlemmar som har – jämfört med många av oss andra – utökad kompetens inom mark och byggnad att höra av sig till styrelsen och kanske därmed bli en av medlemmarna i vår förhoppningsvis snart bildade Förvaltningskommitté.
Styrelsen
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. I slutet av veckan såg rent av sommaren ut att ha gjort ett tidigt besök. Vintern är glömd och växtligheten knoppas. Nu är vi tillbaka i aprilvädret igen. Ett mer säkert vårtecken är emellertid att Samfälligheten har avhållit sin stämma.
Vi kan också konstatera att vi haft en riktigt bra städdag där väldigt mycket blev gjort och där väldigt många deltog. Jag tyckte också det var toppentrevlig stämning och en extra härlig avslutning med olika smaskiga välgrillade korvar, som inte gick av för hackor! En grymt bra städdag, som Gunilla sa.
Tack Alla för en trevlig förmiddag i Samfälligheten.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från stämman
Inledningsvis kan nämnas att stämmoprotokollet finns utlagt på vår hemsida och att det också sitter anslaget, som brukligt, i Poolhuset. Stämman hölls i god stämning i närvaro av ett 40-tal medlemmar samt ytterligare ett antal företrädda genom fullmakt. Totalt 47 medlemmar var röstberättigade, alltså något mer än hälften av medlemmarna. Tag gärna del av protokollet.
Alla frågor som hanteras på en stämma är av vikt, men från styrelsen sida vill vi ändå ta tillfället i akt att framhålla fyra frågor.
Samfälligheten är numera (sedan 1 januari 2023) momspliktig. Det innebär förenklat att alla avgifter som tas ut av medlemmarna, bl a medlemsavgiften ska momsbeläggas, men å andra sidan får vi tillbaka moms i samband med att vi betalar för olika tjänster och saker, t ex snöröjning och jord. Ett ”normalår” är detta ett nollsummespel. Förhoppningsvis ska ni medlemmar inte märka så mycket av detta. Det är styrelsens ansvar att säkerställa momsregelverket följs.
Översynen av Kvartersgården går vidare. Stämman beslutade att avsätta 150 000 kr ur 2023 års budget för att mer grundligt utreda en nybyggnad av kvartersgården för att få ett alternativ till den redan utredda renoveringskostnaden. Det nybyggnads-alternativ som ska utredas avser en modernare och uppdaterad ”kopia” av dagens kvartersgård innehållande i stort samma funktioner och med i stort samma omfång.
Stämman går nu vidare också i bollplansfrågan. Beslut fattades om att påbörja renoveringen av bollplanen under våren. Efter förslag på Stämman från en medlem beslutades att kostnaden för renoveringen av bollplanen (högst 600 000 kr) ska tas ut som en tilläggsdebitering om 9 000 kr för samtliga medlemmar. Denna ska vara betald senast den 30 juni 2023 tillsammans med sedvanlig kvartals- och vattenavgift. Avi innehållande detta kommer i vanlig ordning någon månad innan förfallodatum.
Stämman önskar fortsatt ökad transparens gällande hur underhållet för Samfälligheten planeras och genomförs. Stämman noterade att informationen förbättrats i Förvaltningsberättelse för 2022 och Utgifts- och inkomststaten för 2023 men önskar ytterligare tydlighet. Styrelsen tog med sig denna fråga inför kommande stämma.
Från styrelsen och övrigt
Renoveringen av Poolhuset
Som nämndes ovan beslutade stämman att avsätta 150 000 kr ur 2023 års budget för att mer grundligt utreda en nybyggnad av kvartersgården. Ett första möte med arkitekten som ska ta fram s k förslagshandlingar har genomförts och då togs också en preliminär tidplan fram. Många underkonsulter till arkitekten krävs och vi siktar på att ha förslagshandlingarna klara direkt efter sommaren 2023.
Innan vi går till beslut i Kvartersgårdsfrågan på en Stämma kommer vi att kalla till ytterligare ett stormöte. Detta är en fråga som handlar om stora värden och även stora utgifter för medlemmarna och det är därför viktigt att alla kan känna att det finns möjlighet att ställa de frågor man har behov av. Underlag för stämmans beslut om avsättning för utredning med kostnadsuppskattningar finns som en bilaga till stämmoprotokollet. Titta gärna där.
Bollplanen – och finansiering av densamma
Bollplanen ska alltså nu renoveras. Från entreprenören har vi fått en grov och preliminär tidplan. Det understryks att delar av arbetet är mycket väderberoende och att därför tidplanen är ännu mer preliminär än vad en tidplan för ett bygge brukar vara. Rivning av befintlig bollplan inklusive asfalt påbörjas i maj och i juni ska återuppbyggnad ske.
Som nämnts ovan beslutade Stämman att kostnaden för renovering av bollplanen ska tas ut som ett engångsbelopp av medlemmarna. Vi vill därför förbereda er alla redan nu på att den inbetalningen ska göras tillsammans med den sedvanliga inbetalningen av kvartalsavgift samt preliminär vattenkostnad för kvartal 2 2023 senast den 30 juni.
För säkerhets skull görs en påminnelse kring detta även i pappersform till alla hushåll senast i början av maj.
IP Only
På städdagen nämndes att Styrelsen hade ett antal anmärkningar vid “Slutsyn efter utförandet” och IP- Only/Kabelgruppen kommer att åtgärda dessa senast under maj månad. Anmärkningarna handlade bl a om justeringar av plattsättning och stenläggning på olika ställen, bortplockning av större sprängsten och utfyllnad med matjord i gräsmattan på Västra samt i stigen på Östra och även viss grässådd. Asfaltsstänk på garageportar ingår också.
Ordningsregler
”Att vara Henriksborgare”, förslag till ordningsregler för Samfälligheten Henriksborg har tagits fram av Yttervårdskommittén på Styrelsens uppdrag. Styrelsen kommer nu att bearbeta text och innehåll en vända till innan dokumentet fastställs. Har någon av er övriga boende tankar kring vad som borde ingå, maila styrelsen så tittar vi på det i vårt beredningsarbete. Tack till Yttervårdskommittén för ett riktigt bra jobb med underlaget i en fråga där styrelsen själv inte riktigt mäktat med att komma till skott.
Utmaningar kring parkering
Det finns många utmaningar kring parkeringssituationen i området idag. Dels är det något för få ytparkeringar för alla boende, dels har många hushåll fler än en bil, kanske t o m två eller tre bilar, därtill parkerar vi boende heller inte alltid enligt ”reglerna” och som om inte det vore nog har vi ett antal smygparkerare från andra områden, främst i backen upp mot Östra. Något som också nämndes under städdagen.
Styrelsen är väl medveten om dessa problem och även om att parkeringsfrågan har utretts vid flera tillfällen tidigare av tidigare styrelser utan att man riktigt kommit hela vägen i mål. Vi fick en del uppslag från boende under städdagen men fler tankar och idéer är välkomna. Maila gärna till styrelsen även i denna fråga.
Tack!
Ett riktigt Stort Tack till Bosse på V1 och Karl-Ivar på V7 som lade hela torsdagen före städdagen på att riva och forsla bort den gamla gistna Friggeboden nere på Västras parkeringsplats. På kvällen anslöt Peter i V39 till arbetet. Bra jobbat. Bra jobbat säger vi också till er som på städdagen körde bort en del ytterligare rester samt bilade upp plintarna.
Styrelsen
Hejsan alla boende på Henriksborg. Styrelsen önskar alla en Glad Påsk.
Elpriserna har sakta men säker normaliserats om än på en ganska hög nivå, men styrelsen gör nu bedömningen att bastun åter kan vara öppen som vanligt.
Styrelsen tackar Henrik Edlund i V16 för att han ställt upp som bastuvärd under den period vi endast haft bastun öppen en dag per vecka.
Styrelsen
Nyhetsbrev från styrelsen 2/2023
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. Nu skriver vi mars månad och hoppas vintern (och snön) strax ska vara ett minne blott. Stämman närmar sig och detta Nyhetsbrev blir därför bara en kort uppdatering.
Syftet med Nyhetsbrevet är att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet innehåller information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från senaste styrelsemötet
Stämman
Styrelsen kan konstatera att Kallelse till Stämman och stämmohandlingar i övrigt nu är utlagda i respektive brevlåda. Vilka frågor som kommer upp framgår av stämmohandlingarna. Vi hoppas på en bra Stämma med god stämning. Vi påminner om plats och tid för stämman som är den 29 mars kl 18.30. På Hotell Marina Tower som brukligt. Kom gärna i tid, det brukar bli lite kö vid registreringen.
Renoveringen av Poolhuset
I slutet av januari landade WE-Groups rapport kring renoveringsbehov och kostnader för kvartersgården med Poolhus i styrelsen brevlåda. Rapporten finns utlagd på Samfällighetens hemsida. Bra om så många som möjligt läser den inför Stämman.
Poolhuset ordningsregler
Styrelsen och Poolkommittén har noterat att det har blivit något sämre ordning i Poolhuset under senare tid. Vi vill därför påminna alla om att vara rädda om vår gemensamma anläggning. Det innebär bl a att vi;
Dessvärre hade vi en incident i januari med en hel del stök och mycket skräp efteråt. I samband med det blev också några boende avvisade från Poolrummet med hänvisning till att det var bokat. Styrelsen vill därför understryka att Poolhuset inte är bokningsbart.
Kompletterande asfaltering
Efter en del om och men och lite olyckliga väderförhållanden lyckades vår asfaltsentreprenör genomföra kompletteringsasfalteringen. Vi tog även tillfället i akt att låta entreprenören återställa de omfattande gatstensskador som vi haft både längs östra uppfarten och på några ställen inne i området.
Dagvattentunneln Nya Östbergatunneln (NÖT)
Vi har nyligen fått information att även radhusen på Västra är på gång att besiktigas. Som nämnts är det företaget Ansvarsbesiktningar som sköter besiktningarna på Stockholm Vatten och Avfalls (SVOA:s) uppdrag. De kommer under våren att kontakta alla husägare på Västra för att planera in besiktningarna.
IP Only
I månadsskiftet januari-februari 2023 gjordes en genomgång med entreprenören (Kabelgruppen) och IP-Only som var en “Slutsyn efter utförandet”. Nu återstår “Eftersyn vid anmärkning”. När anmärkningarna är åtgärdade kan vi godkänna återställandet genom att skriva under en nöjdförklaring.
Styrelsen hade ett antal anmärkningar vid “Slutsyn efter utförandet” och IP- Only/Kabelgruppen kommer att åtgärda dessa när väderleken blir tjänlig, typiskt sett med början i slutet av mars. Anmärkningarna handlade om justeringar av plattsättning och stenläggning på olika ställen, bortplockning av större sprängsten och utfyllnad med matjord i gräsmattan på Västra samt i stigen på Östra. Asfaltsstänk på garageportar ingår också.
Rörfirman Röranalys i området den 22 mars
Det är nu dags för den årliga spolningen av vissa spillvattenledningar (avlopp i dagligt tal) och dagvattenbrunnar (brunnar för regnvatten). Styrelsen låter årligen spola dagvattenbrunnarna samt vissa spillvattenledningar. De spillvattenledningar som spolas är de som fick anmärkningar vid den senaste inspektionen (hösten 2020). Vi låter göra detta för att i möjligaste mån förlänga livslängden på dessa ledningssystem.
Planerad dag för genomförande är 22 mars. Det kan alltså stå spolbil i vägen i området den dagen. Vi får i övrigt hoppas att vädret tillåter denna insats.
Snöröjningen i området
I förra veckan drabbades vårt område (och stora delar av övriga Sverige) återigen av det som numera kallas en Snösmocka. Väldigt mycket snö föll på kort tid. Snöröjarna hade överlag svårt att hinna hålla snön borta, så även i vårt område. Både jag som ordförande och Yttervårdskommittén fick synpunkter på snöröjningen. Det kan därför finnas skäl att berätta om de förutsättningar som finns för oss i vår Samfällighet när det gäller upphandling av snöröjning och hur den kommer till utförande.
Först vill vi dock understryka att ingen boende ska rikta sin frustration och ilska över snöröjningen direkt till snöröjarna. Detta inträffade nyligen och den utsatta snöröjaren blev rejält skärrad. En sådan arbetsmiljö ska man inte behöva ha. Har man synpunkter på snöröjningen tar man det med sitt längombud.
Inför en upphandling lägger Samfälligheten ut sin förfrågan om anbud på en hemsida som finns för ändamålet. Vi kan då konstatera att vi inte är en attraktiv Samfällighet när det gäller anbud för snöröjning. Vårt område uppfattas som för litet och också trångt och därmed lite svårunderhållet. Det blir heller inte lönsamt för entreprenören att ha detta område som en solitär, dit man måste ta sig med sina arbetsredskap från annan del av staden. De som lämnar anbud är de som redan har snöröjningsuppdrag i närheten. Det står alltså inte entreprenörer i kö för att få snöröja i vårt område.
Yttervårdskommittén försöker tänka ekonomiskt och att det är viktigare med framkomlighet än perfekt snöröjning. Vi pratar då om framkomlighet på gångväg, i trappor och på bilväg, men att man förväntas själv skotta framför sitt garage eller parkeringsplats och sin port. Mot den bakgrunden har ett helt timbaserat avtal tecknats. Vi har alltså ingen löpande kostnad för ”snöberedskap” utan kontaktar dem när vi bedömer att det behövs snöröjning och då kommer de så snart de har möjlighet. Värt att notera är att borttransport av snö är en tilläggstjänst enligt avtalet. I detta sammanhang är det bra att påpeka att i möjligaste mån ha sina bilar i garagen när snöröjning sker och framför allt hålla körbanorna fria från bilar och andra föremål.
Styrelsens bedömning är att detta avtal har tjänat oss väl under de fyra år som vi haft det. Det har varit i huvudsak snöfattiga vintrar och snöröjningskostnaderna har inte dragit iväg, möjligen kommer 2023 bli undantaget som bekräftar regeln
Tack!
Fortsatt Stort Tack till er som löpande hjälper till att skotta och sanda våra trappor som annars blir hala i snö och kyla.
Styrelsen
Hejsan igen Alla, det blev en lite otydlig skrivning kring datumet för mötet angående Pool-huset. Mötesdagen är Torsdagen den 23 februari kl 19.30 i Pool-huset och inget annat. Vi hoppas alla intresserade ska få plats, glöm dock inte att ta med en stol.
Hälsningar Styrelsen
Som de flesta känner till är poolen och poolhuset i stort behov av renovering. Huset är över 40 år gammat och någon övergripande renovering är inte gjord sedan det byggdes. Mindre insatser har gjorts genom åren varav vissa har räddat en akut situation. Över åren har också kraven på denna typ av anläggningar höjts då man förstått vilka hälsoproblem som uppstår i en inomhusmiljö med vatten och starka kemikalier.
För att kartlägga husets och poolen standard har samfälligheten anlitat Wegroup som är specialister på pooler och poolbyggnader med kunder över hela Sverige och internationellt. Vi har nu fått deras rapport som är bifogad här.
Kort sammanfattning av rapporten
Det har läckt genom taket med mögel på insidan som följd. Träfasaden har skador delvis på grund av fukt. Ventilationen i poolrummet, duschar och omklädningsrum är väsentligt under de krav som ställs idag. Det finns mögel och andra fuktskador på fönster och ytmaterial. I poolrummet saknas ångspärr för att hindra fukt att gå ut i väggar och tak.
Vattnet i poolen cirkulerar inte ordentligt varmed smuts samlas på botten och kemikalier når inte ut i hela volymen med risk för bakterietillväxt. Maskineriet för vattencirkulation och rening har i huvudsak nått sin tekniska livslängd och behöver bytas ut. Ytskikt i stora delar av huset och poolen är slitet och behöver bytas. Positivt är att poolens betongkasun är tillräckligt bra för att kunna användas.
Den översiktliga första kalkylen för projektering och byggåtgärder är ca 7,4 miljoner kronor exkl. moms +/- 20% enligt Wegroups kalkyl. Därtill kommer projektledning med ca 1,5 person inför och under byggperioden om ca 9 månader totalt ca 1,8 milj kr exkl. moms. Det ger en total investering om 9,2 miljoner +/- 20% (7–11 miljoner kr) exkl. moms.
För mer ingående information se rapporten som ni hittar under Dokument.
Mot denna bakgrund kallar styrelsen till Stormöte i poolhusets pingisrum, torsdagen den 23 feb kl 19.30. Ta med en stol.
Mötets syfte är att diskutera situationen och möjliga handlingsplaner framåt. Avsikten är att detta ska leda till att vi tar fram ett första förslag på hur det kan komma att se ut, arkitektförslag och att vi vid stämman kan ta ett beslut om att gå vidare med processen dvs. inget slutligt beslut utan ett steg på vägen, en inriktning. Det formella beslutet kring hur vi ska hantera Poolhuset kommer att tas på en extra stämma.
Som styrelsen tidigare aviserat har kompletterande asfaltering i området planerats under en längre tid. Tyvärr har vädrets makter ställt till trubbel inför tidigare försök, men plötsligt händer det. Redan under morgondagen (17/2) kommer förarbeten inför asfaltering påbörjas. Arbetena inklusive själva asfalteringen kommer sedan att slutföras under måndag-onsdag kommande vecka (20–22/2).
Asfaltering kommer i huvudsak att ske genom hållagning på vägbanorna på Östra och Västra Henriksborgsvägen, trottoaren vid uppfarten på Östra (som tyvärr fått ytterligare rejäla skador under vintern). Vi tar också tillfället i akt att återställa lös gatsten, framför allt i kvarteret runt 33:an och lekparken, men även på några andra ställen.
Entreprenören STS Asfalt bedömer att ingen avstängning är nödvändig för dessa smärre arbeten, men det är bra att ni är medvetna om att det kan vara maskiner eller lastbilar tillfälligt i vägenv under byggperioden. Sannolikt framför allt i samband med lagningen av trottoaren vid Östra uppfarten.
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 1/2023
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. Nu har jul- och nyårshelger passerat och vardagen åter gjort sig påmind. Styrelsen hoppas att alla haft bra helger och ser fram emot ett bättre 2023.
Här kommer styrelsens första Nyhetsbrev för 2023. Syftet med Nyhetsbrevet är att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet innehåller information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från senaste styrelsemötet
Renoveringen av Poolhuset
Som nämnts har konsultfirman WeGroup i mitten av november genomfört en kartläggning av hela Poolhusets övergripande skick samt brister. Vi väntar på deras skriftliga rapport kring detta. Den är utlovad att komma under januari.
Planen nu är fortsatt att vi därefter kommer att hålla ett öppet möte för att höra medlemmarnas tankar kring poolhusets renovering. Vi återkommer kring detta. Som nämnts tidigare kommer det senare att bli en stämma som fattar beslut gällande ett konkret renoveringsförslag.
Poolhuset – bastun m m
Vi håller fortsatt, p g a skenande elkostnader, bastun mestadels stängd. Tack vare Henrik Edlund i V16 kan vi dock hålla öppet en dag i veckan. Henrik lägger löpande ut information om när bastun är öppen under Forum på vår hemsida. Kommande vecka är bastun öppen kl 21–22, söndag den 15/1.
Numera ska även värmen i vatten och luft i Poolhuset vara återställd till det normala. Det är vår förhoppning att det även långsiktigt ska lösa de problem vi haft kring värmen. Vänligen kontakta snarast poolkommittén på mail pool.henriksborg@gmail.com om ni upplever några avvikelser, så dessa kan åtgärdas så snabbt som möjligt.
Elbilsladdning för boende med radgarage
Frågan om elbilsladdning knuffas fortsatt framåt mot en stämma. Vi har nu både haft fristående elektriker samt Nacka Energi på besök för utredning och bedömning. Vi har också fått en föredragning kring ett likvärdigt projekt hos en Samfällighetsförening i Upplands Väsby.
Kompletterande asfaltering
Asfaltsentreprenören har återkommit och vill få till en asfaltering inom två veckor. Om så blir fallet kommer info att läggas ut. Även om det i huvudsak är fråga om smärre lagningar torde det kunna bli fråga om partiella avstängningar.
Stämma
Plats och tid för ordinarie stämma är nu fastslaget. Det blir den 29 mars kl 18.30. På Hotell Marina Tower som brukligt. Kallelse kommer i vanlig ordning.
I samband med informationen om Samfällighetens Årsstämma påminner vi om att motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 31 januari 2023.
Redan vid förra stämman konstaterades att det finns många frågor på gång som behöver ett stämmobeslut. Alla de frågorna bedöms inte rymmas på en ordinarie stämma. Därtill var vår bedömning då och även under hösten att vissa frågor skulle kunna tas på en extra stämma före ordinarie stämma i mars. Vi ser nu att den kanske viktigaste och största frågan för stämman (utöver de sedvanliga årsmötesförhandlingarna) – poolhusrenoveringsprojektet — sannolikt inte kommer att vara i beslutsläge inför utskick av stämmohandlingarna. Detta gäller förmodligen också en annan stor stämmofråga — elbilsladdningsfrågan i radgaragen. Eftersom styrelsen vill hålla uppe tempot i frågorna kommer vi i så fall att sikta på en extra stämma så fort dessa båda frågor är beslutsmogna.
Vi tar från styrelsens sida också tillfället i akt – även om det är Valberedningens bord – att be dig fundera över om inte just du kan tillföra kompetens och bidra i styrelsens arbete. Valberedningen inleder inom kort sitt arbete.
Till sist gällande stämman, en lite blänkare om att du som är ansvarig för någon av våra kommittéer snart kommer att få en fråga från ordföranden om vad som hänt under 2022 och från kassören en fråga om budgetbedömning inför 2023.
Dagvattentunneln Nya Östbergatunneln (NÖT)
Som de flesta av er säkert märkt så närmar sig tunneldrivningen gällande den nya dagvattentunneln vårt område. Tunneln kommer inte att gå under våra hus men kommer att stryka strax förbi. Vi har fått besked från Stockholm Vatten och Avfall (SVOA) att samtliga radhus och övriga byggnader på fastigheten kommer att för- och efterbesiktigas. Enligt senaste uppgiften från Ansvarsbesiktningar som sköter detta har alla Östras hus nu förbesiktigats. Om någon av er boende på Östra inte fått denna besiktning ännu bör ni höra av er till Ansvarsbesiktningar. Västra sidan kommer att tas senare i år. Vi har inte fått någon tidplan för detta ännu.
Här är slutligen viktigt att betona varje husägares egen relation gentemot SVOA. Det är SVOA:s ansvar att hålla varje fastighetsägare underrättad om framdriften och de kontroller som de gör av de enskilda fastigheterna i Samfälligheten. Styrelsen kommer dock att som service dela med sig av den allmänna informationen kring tunneldrivningen och därmed sammanhängande frågor som kommer oss tillhanda. Givetvis bevakar styrelsen de gemensamma anläggningstillgångarna som Poolhus och garagelängor m m. Allmän information om Nya Östbergatunneln finns på www.svoa.se/nyaostbergatunneln.
Tack!
Fortsatt Stort Tack till er som löpande hjälper till att skotta och sanda våra trappor som annars blir hala i snö och kyla.
Styrelsen
Hej Alla boende. Byabastun en dag i veckan är nu igång. Denna vecka kör Henrik Edlund kl 20.30 — 21.30. Kolla in Forum-sidan på vår hemsida i fortsättningen, där kommer info att ligga gällande byabastun för varje vecka.
Välkomna hälsar Henrik och Styrelsen
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 6/2022
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. Ja, i november fick vi i sanning känna på att vi trots allt mildare vintrar bor i det kalla och snöiga Nord. Och i skrivande stund har vi fått ytterligare en påminnelse om detta om än i mindre omfattning.
Här kommer styrelsens sjätte nyhetsbrev för året. Syftet med Nyhetsbrevet är att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet innehåller information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från november månads styrelsemöte
Renoveringen av Poolhuset
Som nämndes i förra Nyhetsbrevet är vi – efter upphandling av tjänst och antagande av densamma — nu igång med förberedelserna för Poolhusrenoveringen. I mitten av november genomförde konsultfirman WeGroup en gedigen kartläggning av hela Poolhusets övergripande skick samt brister. Vi kommer att få en skriftlig rapport i januari kring skicket, åtgärdsförslag och kostnadsuppskattningar.
Planen just nu är att vi därefter kommer att hålla ett öppet möte för att höra medlemmarnas tankar kring poolhusets renovering. Vi återkommer kring detta. Som nämnts tidigare kommer det senare att bli en stämma som fattar beslut gällande ett konkret renoveringsförslag.
Poolhuset — övrigt
P g a skenande elkostnader för Poolhuset har styrelsen sett sig tvingade att stänga av bastun. Styrelsens ursprungliga plan var att kunna hålla den öppen en dag i veckan, vilken inte var tekniskt möjligt att göra automatiserat. Dock har en av våra medlemmar, Henrik Edlund i V16, tagit på sig rollen att hålla bastun öppen en dag i veckan. Stort Tack till Henrik. Inom kort kommer information om detta
Enligt senaste rapporten från Poolkommittén ska värmen i vatten och luft i Poolhuset numera vara återställd till det normala. Vår ventilations- och värmepartner har servat och bytt ut delar av värmeaggregatet. Det är vår förhoppning att det även långsiktigt ska lösa de problem vi haft kring värmen.
Elbilsladdning för boende med radgarage
Frågan om elbilsladdning knuffas sakta men säkert framåt mot en stämma. Vi har nu haft elektriker på plats för att både skissa på en teknisk lösning för att kunna erbjuda laddning av elbilar för boende med radgarage och för att få grepp om en kostnadsbild. Förslaget har ännu inte presenterats för styrelsen.
Kompletterande asfaltering
Anbud gällande asfaltskomplettering är nu antaget av styrelsen. Dessvärre föll snön veckan efter och sedan har kylan kommit. Asfaltsentreprenören har trots detta givit uttryck för att försöka få till en asfaltering i närtid. Vi får väl se hur det går… Annars får det tas till våren.
Extra stämma
Styrelsens ambition är fortsatt att kunna avhålla en extra stämma för att främst behandla Poolhusrenoveringen, elbilsladdningen, bergrummet och bollplansrenoveringen. Men även ytterligare frågor kan behöva hänskjutas dit. Vi kan nu konstatera att en eventuell extra stämma inte kommer att kunna hållas på denna sida årsskiftet, främst p g a att poolhusrenoveringsprojektet inte är i beslutsläge.
Övrigt
Snökaoset
Ja, ingen behöver kanske påminnas om det snökaos Stockholm med omnejd drabbades av i mitten av november. Problem uppstod på många håll i trakten och vår Samfällighet blev extra utsatt då vår snöröjarentreprenör fick sin snötraktor stulen ur ett garage på Henriksdalsberget. Detta medförde att entreprenören inte kunde leverera en snöröjningsentreprenad med den kvalitet som utlovats och som han själv önskar.
Vår bedömning är att entreprenören gjorde vad som var möjligt i det uppkomna läget, bl a sattes fyrhjuling med plogblad och handskottning in. Detta räckte dock inte riktigt till, som många av oss kunde konstatera. Till sist fick han en entreprenörskollega att ta en traktor från Farsta och köra hit för att röja upp.
Detta var närmast ett Force Majeursliknande tillstånd som uppstod. Det var givetvis svårt för entreprenören att lösa problemet med lån/köp av traktor mitt under snökaoset. Förhoppningsvis var detta en engångsföreteelse.
Stort tack till alla för ert tålamod under denna tid – särskilt till er med rullatorer och barnvagnar! Stort tack till er också som hjälpte till att skotta och röja under denna period.
Och ett Stort Tack till er som löpande hjälper till att skotta och sanda våra trappor som annars blir hala i snö och kyla.
Till sist…
Önskar Styrelsen en riktigt God Jul och Gott Nytt År till er alla
På onsdag kommer poolen att vara stängd då Wegroup kommer för att göra en besiktning. Även pingisrummet går inte att använda eftersom de gör en genomgång av hela byggnaden. Vi återkommer med mer information när vi får resultaten av besiktningen.
/Styrelsen
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 5/2022
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. Även från styrelsens sida vill vi tacka för en väl genomförd städdag. Både arrangemanget och deltagandet! Nu börjar det kyla på lite och det varslar i sin tur om jul och vinter.
Här kommer styrelsens femte nyhetsbrev för året. Syftet med Nyhetsbrevet är att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet kommer att innehålla information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från oktober månads styrelsemöte
Renoveringen av Poolhuset
Poolkommittén har efter ett gediget arbete kommit fram till ett slutligt förslag gällande poolrenoveringen som presenterats för styrelsen. Styrelsen beslutade att anta detta. Som nämnts tidigare kommer poolrenoveringen att vara ett omfattande projekt, där detta blir ett första steg. Det steget innebär en kartläggning av brister och anläggningens övergripande skick, åtgärdsförslag och kostnadsuppskattningar – allt sammanställt i en skriftlig rapport. Därtill har vi även tagit in en utomstående arkitekt som kommer, med bl a rapporten som bakgrund, att ta fram ett gestaltningsförslag. Planen är att det är gestaltningsförslaget tillsammans med en kostnadsbedömning av renoveringen som läggs fram på en extra stämma.
Undersökningarna i Poolhuset påbörjas i mitten av november.
Poolhuset och elkostnader m m
När vi ändå är inne på Poolhuset kan nämnas att styrelsen p g a skenande elkostnader för Poolhuset såg sig tvingade att stänga av bastun. Styrelsens ursprungliga plan var att kunna hålla den öppen en dag i veckan, vilken i nuläget dock inte är tekniskt möjligt (vi saknar timer/motsvarande för ett sådant arrangemang). Det känns tråkigt då vi vet att flera boende uppskattar att kunna ta ett bastubad då och då.
Vi kan även nämna att värmen i Poolhuset i övrigt samt uppvärmning av vattnet i poolen går på vår bergvärmepump, där den s k elpatronen är avstängd. Det finns alltså inte kostnadsmässiga skäl att begränsa det. Dock är vi medvetna om att vi f n har en störning i systemet som gör att vattnet har en alltför hög temperatur. Poolkommittén jobbar med att lösa det.
Återställande IP Only
Styrelsen jobbar vidare med att få till ett återställande enligt det markavtal mellan Föreningen och IP Only som upprättats. IP Only har nu uppmanat Kabelgruppen (som utförde entreprenaden för deras räkning) att kontakta oss för att komma igång med återställandet. I skrivande stund har det dock ännu inte skett trots påstötningar från vår sida. Vi har förståelse för att medlemmarna känner frustration inför detta, men så är läget just nu. Vi vill dock understryka att styrelsen inte kommer att släppa denna fråga.
När det gäller IP-Onlys nät däremot konstaterar i vart fall styrelsen att det i princip upprätthållits utan avbrott sedan installationen.
Bollplanen
Som nämndes i förra Nyhetsbrevet kunde vi konstatera att den tänkta leverantören av konstgräsplan, vid en ny och noggrannare besiktning inte längre rekommenderar att lägga konstgräs. Tenniskommittén har nu gjort ett omtag i frågan. Förenklat betyder deras förslag att vi får gå tillbaka till det grundkoncept vi har idag, med en PlexiPave-beläggning. Med den skillnaden att vi vid denna renovering även hyvlar bort en stor del av den underliggande asfalten för att få till en bättre dränering och lutning. De offerter tenniskommittén fått in pekar dock mot en kostnad kring 700 000 kr. Då projektets inriktning förändrats och kostnaderna ökat kommer denna fråga att underställas en stämma på nytt.
Elbilsladdning
Även denna fråga knuffas sakta med säkert framåt mot en stämma. Lantmäteriet har omprövat sin tidigare restriktiva hållning kring anläggningsbeslut för en samfällighet att tillhandahålla elbilsladdning. Lantmäteriet har nu beslutat att en Samfällighetsförenings möjliggörande av elbilsladdning kan ses som en teknisk uppgradering av befintliga motorvärmaruttag. Detta beslut har emellertid överklagats och dom har ännu inte fallit i målet. Skulle beslutet stå sig även efter en domstolsprövning innebär det att vi som Samfällighetsförening inte behöver ansöka om ett förändrat anläggningsbeslut och kan därmed spara tid och pengar. Detta givetvis under förutsättning att stämman röstar för att Samfälligheten ska tillhandahålla möjlighet att ansluta en privat elbilsladdare i respektive radgarage. Det är sektion II som röstar i denna fråga och också i stort kommer att bära kostnaderna för installationen.
Styrelsens intention är att styrelseförslaget ska innebära att Samfälligheten tillhandahåller en infrastruktur som möjliggör installation av elbilsladdare i de radgarage där hyresgästerna så önskar. Detta bekostas av den gemensamma budgeten för sektion II. Kostnaderna för fullständig installation av själva elbilsladdaren bärs istället av garagehyresgästen.
F n tar vi hjälp av elektriker och Nacka Energi i frågan.
Samverkan med Yttervårdskommittén kring bl a Underhållsplanen
Styrelsen har tillsammans med Yttervårdkommittén kommit överens om att en del enklare underhåll – som finns omnämnt i vår Underhållsplan – med fördel kan skötas på städdagarna. Det handlar i första hand om enklare målnings- och oljningsarbeten (en del gör vi redan i dag, t ex våra trappor på Östra och Västra sidan). På nästa städdag (våren 2023) kommer det således att finnas lite fler uppgifter av den typen att delta i
Kompletterande asfaltering
Vi har nu fått in anbud på asfaltskomplettering i området. Vi hoppas kunna få jobbet gjort innan vintern. Styrelsen har bra koll på skadorna på de allmänna ytorna, men, som nämnts tidigare, behöver vi få veta om kompletteringar behövs i något av garagen eller på någon P‑plats. Maila i så fall styrelsen.
Extra stämma
Styrelsens ambition är fortsatt att kunna avhålla en extra stämma för att främst behandla Poolhusrenoveringen, elbilsladdningen, bergrummet och bollplansrenoveringen. Men även ytterligare frågor kan behöva hänskjutas dit. Vi har nu tagit ett steg till men vågar ännu inte ange något inriktningsdatum för en extra stämma.
Övrigt
Poolkommittén önskar förstärkning
Vi påminner om Poolkommitténs upprop inför Poolhusrenoveringen.
Hej kära grannar!
Som ni alla vet står vi inför en större renovering av poolhuset. Vi samlar nu in material och planerar vad som behöver göras innan vi kan framställa en plan inför stämman.
Vi behöver dig!
Med anledning av omfattningen på projektet önskar vi, åtminstone tillfälligt, förstärka poolkommittéen med ytterligare medlemmar.
Kan du något om bygg?
Speciellt värdefullt skulle såklart vara grannar med kompetens inom byggprojekt, men all som har möjlighet att bidra med tid, engagemang och konstruktivt tänkande får gärna höra av sig!
Maila oss på pool.henriksborg@gmail.com
/Styrelsen
Bastun nedstängd fr o m 20 oktober
Mot bakgrund av kraftigt förhöjda elkostnader för Kvartersgården (Poolhuset) har styrelsen fattat beslut om att stänga bastun under vintern. Vi har förståelse för om detta uppfattas som trist för de många av oss som nyttjar denna förmån.
Bakgrunden till beslutet står att finna i att elkostnaden för kvartersgården redan i september månad nått det budgeterade belopp som avsatts för helåret 2022. Detta belopp är i sin tur i paritet med det belopp som förbrukats 2021 och som i sin tur var dubbelt så högt som avsatt belopp för 2020.
Luft- och vattenvärme samt element i Kvartersgården får vi genom vårt bergvärmesystem och vi fortsätter därför att hålla poolen öppen som vanligt.
Styrelsen
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 4/2022
Hejsan alla boende på Henriksborg. Nu drar hösten in och det är dags för styrelsens fjärde nyhetsbrev för året. Syftet med Nyhetsbrevet är att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet kommer att innehålla information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från augusti och september månads styrelsemöte
Renoveringen av Poolhuset
Poolkommittén jobbar vidare med renoveringsförslaget. Man har nu fått in anbud gällande erfarna projektledare som kan ta fram och beskriva poolhusets status och utifrån det ta fram ett underlag för upphandling, ett s k förfrågningsunderlag. Målbilden är fortsatt en gedigen renovering så att poolhuset ska få minst 45 ytterligare funktionella år.
Styrelsen och poolkommittén kommer nu att intensifiera sin dialog med bl a extra möten för att få igång arbetet. Styrelsen understryker återigen att det är Årsmötet som kommer att fatta det slutgiltiga beslutet kring renoveringen.
Återställande IP Only
Enligt markavtalet mellan Föreningen och IP Only ska ett återställande av den gemensamma marken göras efter fiberinstallationen. Återställandet av de asfalterade ytorna är genomförd, men återställandet av stenlagda och mjuka ytor återstår eller är endast delvis genomförd.
Styrelsen har fått värdefulla synpunkter från medlemmar på återställandet. Arbetet t återupptogs i slutet av augusti. Ett möte mellan IP Onlys entreprenör och Samfälligheten förbereds.
Vi påminner om att medlemmar som har synpunkter på återställande eller skador på Samfällighetens kan kontakta Peter Carls i styrelsen på apj.carls@gmail.com .
Det är även värdefullt för styrelsen att få vetskap om huruvida återställandet på de enskilda tomterna fungerat
Bollplanen
Som nämndes i förra Nyhetsbrevet fick vi ta ett tråkigt steg tillbaka gällande renoveringen av bollplanen. När den tänkta leverantören Unisport gjorde en ny och noggrannare besiktning av vår nuvarande bollplan gjorde man bedömningen att det är så stora brister i underlaget att de inte längre rekommenderar att lägga konstgräs. Tenniskommittén har nu gjort ett omtag i frågan. Nya offerter är på väg in. Oaktat hur det görs så måste bollplanen renoveras. Vi återkommer i nästa Nyhetsbrev med mer information
Dagvattentunneln Nya Östbergatunneln (NÖT)
Installationen av den kontrollbrunn som ska anläggas för att ha koll på att våra energibrunnar (bergvärmeanläggningen för poolhuset) inte tappar effekt när Nya Östbergatunneln byggs, är nu färdiganlagd. Det blev enligt styrelsens mening en snygg och förhållandevis diskret lösning. Vi beklagar att det blev en del förseningar i projektet och att vi inte fullt ut hann med att uppdatera skyltningen i samma takt. Avspärrningsmaterialet blev också stående längre än tänkt, men vi har nu påmint entreprenören om detta.
Ny utebelysningsarmatur
Samfälligheten har sett över den armatur som finns vid den genomgående vägen mellan Västra och Östra. Det finns behov av att ersätta den. I samband med det har det uppmärksammats att den armatur som finns i övrigt i Samfälligheten är förhållandevis energislukande och dessutom behöver lamporna – som är dyra halogenlampor – bytas ganska ofta. Armaturens insats kan enligt leverantören bytas från halogen till led och styrelsen kommer att ta in offerter på detta. Det kan inte uteslutas att denna fråga också kan hamna på en stämmas bord.
Elbilsladdning
Även denna fråga knuffas sakta med säkert framåt. Lantmäteriet är på väg att ompröva sin tidigare restriktiva hållning gällande anläggningsbeslut i frågan, vilket vi också behöver ta hänsyn till. I veckan har vi haft en elektriker på besök för att klarlägga statusen gällande garagens nuvarande elförsörjning och hur en möjlig framtida lösning där Samfälligheten tillhandahåller laddningsmöjlighet för elbilar skulle kunna se ut.
Extra stämma
Styrelsens ambition är fortsatt att kunna avhålla en extra stämma för att främst behandla Poolhusrenoveringen, elbilsladdningen och bergrummet. Ytterligare frågor kan behöva hänskjutas dit. Vi vågar inte ange något datum förrän vi kommit lite längre i de båda förstnämnda frågorna.
Övrigt
Kräftskivan
Styrelsen tackar Yttervårdskommittén för ett återigen topparrangemang av den årliga Kräftskivan. Jättekul och sammanhållningsskapande. Vi hoppas bli välkomnade på nytt nästa år!
Eldning
Många av er som har eldstad har kanske, liksom jag gjort, laddat upp med extra ved inför den kyliga säsongen. Det kan då kanske vara på sin plats med några tips för värmande och säker eldning. Se länk. https://www.radron.se/vardagskunskap/Elda-med-matta-i-braskaminen-/
Parkering i området
Parkeringsproblem är ett återkommande gissel för många Bostadsrätts- och Samfällighetsföreningar. Platser räcker inte till och det parkeras ibland på ett mindre lämpligt sätt. Nu har frågan aktualiserats på nytt hos oss då det stått bilar och motorcyklar parkerade längre perioder inne i området.
Styrelsen vill betona att det inte är tanken att bilar och motorcyklar ska stå parkerade under längre perioder inne i området. Det är tillåtet att köra in och lasta av, men därefter ska fordonet åter ställas på P‑platser eller i garagen.
Trapporna lagade
Trappan vid Östra hade fått en påkörningsskada som Henrik Sehlin lagat. Stort tack för det! I Trappan vid Västra hade några plankor lossnat, dessa har Bo Svensson lagat. Tack även till Bosse för det.
Styrelsen
Som vi berättade om i vårt senaste nyhetsbrev så kommer delar av utrymmet framför Poolhuset att spärras av då en kontrollbrunn ska borras för att hålla koll på funktionen gällande bergvärmen till Poolhuset kopplat till Nya Östbergatunneln.
Det har uppstått ytterligare förseningar p g a maskinskada och borrtiden har flyttats fram ännu en bit. Nu görs bedömningen att vi behöver hålla avspärrat i ungefär samma omfattning som hittills fram t o m fredag eftermiddag (19/8).
Som tidigare nämnts förväntas genomgående biltrafik inte vara möjlig under perioden men vi ska, som nämnts försöka möjliggöra genomgående gång- och cykeltrafik, möjlighet att angöra de närmast belägna radhuslängorna med bil och möjliggöra tillgång till Poolhusentrén för dem som vill bada. Se nedan för preliminär skiss för avspärrning.
Skyltningen vid vägbanan kommer att uppdateras under onsdag morgon.
Som vi berättade om i vårt senaste nyhetsbrev så kommer delar av utrymmet framför Poolhuset att spärras av då en kontrollbrunn ska borras för att hålla koll på funktionen gällande bergvärmen till Poolhuset kopplat till Nya Östbergatunneln.
Det har uppstått ytterligare förseningar p g a maskinskada och borrtiden har flyttats fram ännu en bit. Nu görs bedömningen att vi behöver hålla avspärrat i ungefär samma omfattning som hittills fram t o m fredag eftermiddag (19/8).
Som tidigare nämnts förväntas genomgående biltrafik inte vara möjlig under perioden men vi ska, som nämnts försöka möjliggöra genomgående gång- och cykeltrafik, möjlighet att angöra de närmast belägna radhuslängorna med bil och möjliggöra tillgång till Poolhusentrén för dem som vill bada. Se nedan för preliminär skiss för avspärrning.
Skyltningen vid vägbanan kommer att uppdateras under onsdag morgon.
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 3/2022
Hej i sommaren alla boende på Henriksborg. Styrelsen kommer nu med det tredje nyhetsbrevet för året. Syftet med Nyhetsbrevet är att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet kommer att innehålla information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från juni månads styrelsemöte
Renoveringen av Poolhuset
Ragna Berlin och Daniel Simonsson från Poolkommittén presenterade nuläget i poolrenoveringsarbetet. Målbilden är en gedigen renovering efter besiktning, för att poolhuset ska få 45 år ytterligare funktionella år.
Man är fortfarande i ett sonderingsläge och söker nu en erfaren projektledare som i dialog med Samfälligheten kan ta ansvar för att få poolhuset besiktigat och utifrån det ta fram ett förfrågningsunderlag för offerter. Styrelsen och Poolkommittén inser att vi i detta renoveringsarbete kommer att behöva ta in och arvodera experter utifrån, som t ex nämnda projektledare och besiktningsmän men kanske även andra.
Det är en förhoppning att en gedigen besiktning och ett tydligt förfrågningsunderlag ska leda till att flera entreprenörer vill lämna anbud på arbetet. Styrelsen vill här också understryka att det är Årsmötet som kommer att fatta det slutgiltiga beslutet kring renoveringen.
Asfalteringskomplettering
Som nämnts är vi på gång att hämta in offerter för asfaltering av de skador vi har i asfalterade väg- och gångbanor. Vi har genomfört en inspektionsrunda inför offertinhämtning men behöver få hjälp av medlemmarna när det gäller asfalteringsbehov i garage och på P‑platser (alla P‑platser kunde inte inspekteras fullt ut då det stod bilar på dem 😊.) Hör av er till styrelsen via hemsidan kring detta.
Stängsel
När det gäller lagning av våra stängsel har vi tyvärr haft svårigheter att få hantverkare att utföra arbetet – t o m efter det att vi accepterat en inlämnad offert! Vi tar nu efter sommaren nya tag för att få stängslen lagade och justerade
Ordningsregler
Styrelsen har uppmärksammat att många av de regler som ”gäller” på området synes odokumenterade. T ex kring parkering och växtlighet. Samma sak gäller även de ”förmåner” som finns i Samfälligheten, t ex möjlighet till lån av stegar och vissa andra verktyg. Styrelsen behöver samla, värdera, styra upp och dokumentera detta bättre. Detta både för att öka villigheten att följa ”reglerna” men också ge alla möjlighet att utnyttja ”förmånerna”. Detta gäller inte minst för dem som är nyinflyttade.
Återställande IP Only
Enligt markavtalet mellan Föreningen och IP Only ska ett återställande av den gemensamma marken göras efter fiberinstallationen. Återställandet av de asfalterade ytorna är genomförd, men återställandet av stenlagda och mjuka ytor återstår eller är endast delvis genomförd.
Styrelsen har fått värdefulla synpunkter från medlemmar på återställandet. Arbetet kommer att återupptas i slutet av augusti.
Medlem som har synpunkter på återställande eller skador på Samfällighetens kan kontakta Peter Carls i styrelsen på apj.carls@gmail.com .
Det är även värdefullt för styrelsen att få vetskap om huruvida återställandet på de enskilda tomterna fungerar
Övrigt
Bollplanen
Tyvärr har vi fått ta ett tråkigt steg tillbaka gällande renoveringen av bollplanen. När den tänkta leverantören Unisport gjorde en ny och noggrannare besiktning av vår nuvarande bollplan gjorde man bedömningen att det är så stora brister i underlaget att de inte längre rekommenderar att lägga konstgräs. Mycket tråkigt då vi alla såg fram mot att komma igång med renoveringen. Tenniskommittén kommer så snart som möjligt samlas för att diskutera det uppkomna läget och vi får återkomma i frågan.
Dagvattentunneln Nya Östbergatunneln (NÖT)
Installationen av den kontrollbrunn som ska anläggas för att ha koll på att våra energibrunnar (bergvärmeanläggningen för poolhuset) inte tappar effekt när Nya Östbergatunneln byggs, kommer igång inom kort. Preliminärt startdatum för kontrollbrunnens borrning är redan på torsdag den 11 augusti. Den kommer att anläggas i nära anslutning till poolhuset och i samband med detta kommer ett större område att spärras av (se bild på nästa sida). Avspärrningen innebär att genomgående biltrafik inte blir möjlig under de 2–3 dagar som borrningen pågår. Styrelsen ska dock försöka säkerställa att genomgående gångtrafik är möjlig liksom tillfart med bil till de närmast berörda radhuslängorna. Vi återkommer med mer specifik information inom kort om avspärrningen på hemsidan.
Allmän information om Nya Östbergatunneln finns på www.svoa.se/nyaostbergatunneln.
Avslag i HD
En medlem har klandrat föregående års Föreningsstämma och efter avslag från Mark- och miljödomstolen ansökt om prövningstillstånd i Högsta Domstolen. Högsta Domstolen meddelade i juli att de inte medger prövningstillstånd. I och med detta beslut är Samfälligheten f n inte involverad i några domstolstvister.
Kräftskiva
Yttervårdskommittén har bjudit in till Kräftskiva efter två års uppehåll. Styrelsen uppskattar Yttervårskommitténs engagemang i detta och påminner härmed om datumet – 19 augusti!
Styrelsen
Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 2/2022
Hej igen Alla boende på Henriksborg. Styrelsen kommer nu med det andra nyhetsbrevet för året. Syftet med Nyhetsbrevet är att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet kommer att innehålla information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från maj månads styrelsemöte
Bollplanen
Styrelsen har nu, efter föredragning och förslag från Tenniskommittén, fattat beslut om att anta offerten från Unisport för anläggande av konstgräs m m på Bollplanen. Positivt var att denna offert både uppfattades som det bästa alternativet och också hade den lägsta kostnaden, 442 500 kr inkl moms. Den angivna leveranstiden är 4 — 6 veckor men med vetskap om hur försenade leveranser generellt sett kan vara i dessa dagar så avvaktar vi återkoppling från Unisport innan vi kan lämna ett mer definitivt besked i leveransfrågan.
Elbilsladdning vid radgaragen
Styrelsen hade ett första avstämningsmöte med garagekommittén, representerad av Claes Leeo och Katariina Haarla-Heinonen. De presenterade sin analys och vilka utmaningar som fanns. Även om Lantmäterimyndigheten numera anser att elbilsladdning kan ingå i ett anläggningsbeslut vilket givetvis underlättar hanteringen finns många andra både tekniska och juridiska utmaningar att hantera.
T ex att laddarna ännu endast kan kommunicera med varandra om de är av samma fabrikat (samma operativsystem) och en sådan kommunikation är nödvändig för att balansera lasten under laddningscykeln för de anslutna elbilarna så att säkringarna i radgaragens elsystem inte slås ut. En annan fråga är vilken status de enskilda laddarna får i förhållande till Samfälligheten då de är fast monterade och bekostade av medlemmen, men i ett av Samfälligheten ägt garage m m
Efter en längre diskussion med många kloka synpunkter mynnade mötet ut i att vi behöver kontakta REV (Riksförbundet för Enskilda Vägföreningar), som är en ”branschorganisation” för Samfälligheter och då bl a få en bild av hur andra Samfälligheter har gjort samt nyttja REV:s expertis inom området.
Renoveringen av Poolhuset
Poolkommittén arbetar för att ta fram ett underlag som anger poolhusets status som i sin tur blir en utgångspunkt för utformningen av offertförfrågningar. Det är ett ambitiöst arbete som också kommer att kräva vissa konsultinsatser och därmed i viss mån kostnader. Förhoppningsvis kan Poolkommittén presentera ett underlag på det kommande styrelsemötet i juni.
Bergrummet
Styrelsen har nu satt igång arbetsgruppen för bergrummet med att snygga upp kring ingången till bergrummet och förbättra säkerheten. Arbetsgruppen har ersatt tidigare avspärrningar och staket med en mer permanent och kraftigare anordning. Man har röjt undan skräp och tillfört mer jord och sått gräs. Nysådd gräsmatta behöver vatten, varför det kommer att vattnas återkommande någon timma på kvällstid om dagen varit torr. Därför kommer en bevattningsanläggning vara placerad där under en period. Vi hoppas på att den får vara i fred. Bra också om man kan undvika att gå på det nysådda gräset.
Övrigt
Dagvattentunneln Nya Östbergatunneln
I Information från Stockholms Vatten och Avfall anges att det varit byggstart för Nya Östbergatunneln. Sprängningsarbetet bedöms påbörjas i mitten av juni. Mer information om denna dagvattentunnel som kommer att tangera vårt område finns på www.svoa.se/nyaostbergatunneln
Efterarbeten från IP Only
Vi för en dialog med IP-Only kring återställningsarbetena, när de kvarstående ska göras och hur vi gemensamt ska kunna vara överens om att de är avslutade.
Asfalteringsarbeten
Efter en okulär besiktning kan konstateras att asfalten i området generellt sett är i hyggligt skick, men det finns både några smärre och några större hål som skulle behöva lite omsorg. Delar av trottoaren på Östra börjar också se illa ut (inte bara det stora hålet). Vid besiktningstillfället var det dock inte möjligt att inspektera alla P‑platsers P‑rutor (det stod helt enkelt bilar i vägen) och inte heller hur det ser ut i garagen. Styrelsen tar därför tillfället i akt att be boende om hjälp med att fotografera asfalteringsbehov i P‑rutor och i garage och maila till styrelsen. Ange då också P‑platsnummer eller garagenummer.
Styrelsen har för avsikt att senare under året handla upp en entreprenad för att åtgärda skador på asfalten.
Styrelsen
Hejsan Alla boende på Henriksborg. Styrelsen gör nu ett försök att etablera ett Nyhetsbrev för att hålla medlemmarna informerade om vad som händer och vad som är på gång i föreningen och hur olika frågor fortskrider. Nyhetsbrevet kommer att innehålla information från föregående styrelsemöte men också kring annat som kan vara relevant att berätta om.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset. Denna första (och enda) gång delas det också ut i brevlådorna hos alla som inte ännu lagt upp sig som medlemmar på hemsidan och därmed bl a får tillgång till styrelsens informationer digitalt. Rutin för hur detta görs bifogas.
Från april månads styrelsemöte
Arbetsfördelning
Vid det första styrelsemötet i den nya konstellationen efter stämman diskuterades hur kommittéerna och styrelsen kan jobba ännu bättre tillsammans, vilket i sin tur mynnade ut i att varje kommitté nu har en varsin ingång via ledamot/suppleant i styrelsen.
Yttervårdskommittén – Hans Askaner
Garagekommittén — Claes Inge
Poolkommittén – Sofia Fargo Westling
Tenniskommittén – Victor Munoz
Styrelsen gjorde också en informell fördelning av de arbetsuppgifter som finns såväl löpande som av mer engångskaraktär, detta för att jämna ut arbetsbelastningen och möjliggöra fördjupning i de olika frågorna.
Från Stämman
Vi konstaterade att styrelsen ytterligare behöver förtydliga hur underhållsarbetet, med stöd av den framtagna underhållsplanen, bedrivs. Detta så medlemmarna får en realistisk bild över Samfällighetens underhållsbehov och också kring de ekonomiska resurser som krävs för det arbetet. Detta är något vi behöver återkomma till inför nästa stämma.
Det noterades också att Vattenredovisningen av okänd anledning försvunnit på den första föreningsavgiftsfakturan för året. Det är nu korrigerat och kommer att anges på kommande faktura.
Styrelsen jobbar också vidare med att bereda ärendena kring elbilsladdning vid radgaragen, skyddsrummet samt poolrenoveringen för en extra stämma. Där finns dock inget nytt att berätta om just nu.
Bollplanen
Som bekant fattade stämman beslut om att renovera bollplanen och belägga den med någon form av konstgräs som fungerar för såväl, fotboll, tennis som basket. Beredningsarbetet går framåt och några ur Tenniskommittén har t o m begett sig till Västkusten för att provspela en anläggning med ett underlag som offererats av en entreprenörerna. Frågan om bollplanen kommer att hanteras vidare på styrelsemötet i maj.
Övriga frågor från styrelsemötet
Ett avtal har tecknats med Cija Tank om årlig tömning av alla dagvattenbrunnar samt spolning av spillvattenledningar (i dagligt tal avloppsledningar) vid de fyra punkter som definierats som riskområden vid en tidigare filmning av hela spillvattenanläggningen. Detta är ett sätt att hålla våra ledningssystem i trim och förlänga systemens livslängd.
Som en service- och säkerhetsåtgärd kommer styrelsen att genomföra vattenavläsning även vid halvårsskiftena. Dessa kommer inte att utgöra underlag för debitering men hjälper styrelsen och medlemmarna att upptäcka onormal förbrukning, t ex i form av läckage då vårt förhållandevis avancerade mätsystem kan indikera detta vid mätning.
Vid den spolning och filmning av dagvattenledningarna som nyligen genomfördes upptäcktes ett brott på en dagvattenledning på Västra. Där har därför nyligen utförts ett grävarbete. Detta skedde på enskild tomtmark.
En översyn av vår försäkring ska göras. Från en medlem har uttryckts oro att personer som är tillfälligt boende här inte har samma försäkringsskydd som medlemmarna när de vistas på eller i samfällighetens ytor. Det gäller då både vid åsamkan av skada på samfällighetens utrustning och att man själv skadar sig på densamma.
Det noterades också att asfalteringen efter IP-Onlys grävning är slutförd. Fortfarande kan arbeten återstå gällande plattläggning och i mjuk mark.
Styrelsen
IP Only/Kabelgruppen planerar att påbörja återställandet efter fibernätanläggningen v. 17, dvs veckan som börjar med den 25e april.
De prioriterar de hårda ytorna och räknar med att asfaltering ska kunna ske redan v. 17.
Asfalteringen görs helt av NCC och det kommer tidvis att begränsa vår framkomlighet i området.
För de medlemmar som har egna asfalteringsbehov och vill passa på att köpa in asfalteringstjänsten från NCC ska kontakta Kenny på NCC, 0700–88 70 84.
Alla medlemmar uppmanas att höra av sig om det är något särskilt ställe på de allmänna ytorna som Kabelgruppen behöver lägga extra resurser på för att få återställandet fullgott. Kontakta i så fall Peter Carls, V39, 0705–45 60 38, apj.carls@gmail.com
Medlemmen Ylva Hintze har i diskussionsforumet valt att ge sin version av hur hon uppfattar händelseförloppet kring två specifika mål i domstolen samt hur hon ser på framtiden för föreningen m m. Detta är givetvis ingenting som styrelsen har några synpunkter på. Vi är för en fri debatt och diskussion på denna plattform eller på andra sätt. Styrelsen konstaterar att de frågor Ylva Hintze redogjort för i sin skrivelse kring de två målen har varit föremål för domstolarnas prövning. Styrelsen avser därför inte att för egen del avsätta tid på stämman för bemötande eller diskussion.
Ylva Hintzes beskrivningar i de två sista styckena på sidan 2, vari hon anger ”…att bokslut och årsredovisningar bara innehåller vissa transaktioner och är alltså inte, som lagstiftningen kräver, kompletta” samt att ”… föreningen inte tar ut en korrekt avgift”, tarvar dock en kommentar från styrelsens sida då det ligger i farans riktning att ett sådant påstående kan oroa de boende i hög grad.
Det faller på sin egen orimlighet att Samfällighetens ekonomi är möjlig att bedriva utanför bokföringen. Det framgår också av den finansiella delen av årsredovisningen vad de inbetalda medlemsavgifterna uppgår till och vad de använts till. Oaktat detta har domstolen i det ena målet sett över bokföringen och inte haft något att erinra. Vad som menas med att föreningen inte tar ut en korrekt avgift är oklart, men avgiften är korrekt i så måtto att den beslutats av stämman och att den bedöms täcka de årliga utgifterna.
Om några dagar kommer vi att påbörja spolningarna av områdets dagvattenledningar. Det kommer att ske kommande vecka, 24–25 februari, samt 28 februari. Kompletterande spolning av spillvattenledningarna görs den 2 mars.
Bedömningen är i nuläget att man inte behöver komma in i något hus för någon av spolningarna. Skulle det senare visa sig att det behovet finns kontaktar vi berörd husägare.
Stämman kommer att äga rum torsdagen den 24 mars kl 18:30 på Elite Hotel Saltsjöqvarn.
Medlem kan genom motion väcka förlag rörande samfällighetens verksamhet. Motion ska vara styrelsen tillhanda senast den 31 januari.
Kallelse till stämman samt stämmohandlingar kommer att delas ut till medlemmar senast 14 dagar innan stämman äger rum.
/Styrelsen
Nu har det blivit dags för avläsning av vattenförbrukningen 2021. Som de flesta av er säkert minns görs detta digitalt sedan några år tillbaka. Det går till så att jag och min styrelsekollega Axel Palmcrantz med hjälp av ett avläsningsdon kopplat till en bärbar dator går förbi radhusen och då får signaler från era vattenmätare som har en inbyggd sändare.
I de flesta fall går detta smidigt men ibland behöver vi komma ganska nära huset för att fånga ”sändningen”. Så bli inte oroliga om ni ser mystiska typer på tomten tidig eftermiddag på nyårsdagen – Det är bara vi 😀.
Ett Gott Nytt år tillönskas ni Alla
Styrelsen genom Hans Askaner i V18
IP Only och Kabelgruppen är i stort sett klara med den tekniska installationen av fibernätet och det kan bli start redan till jul.
För att Du ska kunna bli del av detta krävs att Du sätter på elströmmen till boxen, den som montören sa att man inte skulle stänga av. En svart knapp på sidan av inomhusboxen med indikeringslampa. Sätt på den snarast möjligt.
Nu håller vi tummarna. Ytterligare info kommer om allt går i lås.
/Styrelsen
Vattnet kommer att vara avstängt fredagen den 3 december mellan kl 09–12. En fastighet har en vattenläcka och behöver stänga av vattnet för kunna åtgärda problemet.
/Styrelsen
Det är åter igen förhöjd temperatur i poolen sedan helgen. Vi jobbar på att lösa problemet.
Tills att vi fått kontroll på temperaturen bör du bada med försiktighet.
/Poolkommittén
Som några av er säkert observerat har Kabelgruppen börjat ta in maskiner och fibermaterial till området, vilket betyder att scenarier som beskrivits i styrelsens tidigare information om anläggningsprojektet härmed tar sin början.
Exakt hur arbetet kommer att bedrivas är oklart, men rimligen följer det i någon mån följa den rörelse från väst mot öst som gällt för installationen av fastighetsboxarna.
/Styrelsen
Tisdagen 16/11 kommer Nacka Energi genom underentreprenören Svenska Byggskåp AB att byta elmätaren som sitter i arkivrummet i kvartersgården/poolhuset.
Det medför en stunds elavbrott i kvartersgården/poolhuset och i de funktioner vars elförsörjning är beroende av kvartersgården/poolhuset. Det handlar dels om de poolrelaterade funktionerna som är beroende av el, dels om kodlåsen, men också om Comhems nätverk, vilket betyder att TV och bredband från Comhem kommer att vara ur funktion under avbrottet.
Elströmmen kommer att brytas kl 10:00 och om allt går som det ska slår elströmmen på igen kl 11:00.
Vänligen planera dock inget som är beroende av elström i/från kvartersgården/poolhuset förrän fr o m 12:00.
För närmare information, vänligen kontakta Lars på Svenska Byggskåp under arbetstid på
0707–64 22 30
/Styrelsen
Styrelsen har å föreningens vägnar och i enlighet med stämmobeslut tecknat ett markavtal med IP Only om anläggning av ett fibernät. Detta skedde i slutet av den gångna veckan, så det är alldeles nytt.
IP Onlys underleverantör, Kabelgruppen, har dock, i pur entusiasm får man förmoda, gått händelserna i förväg genom att dela ut ett meddelande om nyckellämning m. m. till en del av medlemmarna. Förhoppningsvis kan berörda medlemmar ha överseende med detta.
Vänligen bortse ifrån det meddelandet.
Innan några anläggningsåtgärder sker ska styrelsen ha planerings- och informationsmöte med IP Only och det kommer att komma ut mer övergripande information från styrelsen.
Det är dock önskvärt om alla som tecknat abonnemangsavtal med IP Only förbereder sig på att det inom kort kommer att bli aktuellt med anläggningsåtgärder såväl på de föreningsgemensamma ytorna, som på de enskilda tomterna. Målsättningen är att försöka hinna med hela anläggningsprojektet före årsskiftet och innan eventuell snö och tjäle försätter projektet i vänteläge till våren.
/Styrelsen
Efter ytterligare en gräv- och städinsats den gångna helgen har vi nu möjlighet att visa upp skyddsrummet för alla som är nyfikna på hur det egentligen ser ut där inne. Ta gärna på bra promenadskor då den lilla backen ned till skyddsrummet bitvis är lite brant.
/Styrelsen
Mer innehåll på temat historia är nu publicerad på hemsidan. Den här gången skriver Janne Petersson om hur vårt närområde industrialiseras. Liksom tidigare artiklar av Janne illustreras texten med tankeväckande historiska bilder från vårt grannskap som han samlat på sig sig genom gedigen research. Artikeln finns att läsa under Historia.
/Markus Ljungblom
Vi kommer inom kort att slutföra markarbetena framför skyddsrummet, gräva fram trappan och planera marken omkring. Björken till vänster om skyddsrummet är vi då tvungna att ta bort av säkerhetsskäl, den lutar redan mot elcentralen och det finns risk att rötter skadas i samband med grävningen så att den skulle kunna blåsa omkull om det stormar. Vi har för avsikt att ersätta den med ett annat träd med placering något längre från berget. Lämna gärna förslag på lämpligt träd.
Vi beklagar att arbetet har dragit ut på tiden, men som bekant bedrivs det av ideella krafter och utan kostnad för föreningen. Efter dessa arbeten räknar vi med att kunna göra en bedömning av vad som behövs för en eventuell renovering av skyddsrummet.
/Styrelsen
Janne Petersson skriver om Saltsjöqvarns historia i en ny artikel på hemsidan. Det är spännande läsning med fantastiska bilder som ni hittar under den nya fliken Historia i toppmenyn.
/Markus Ljungblom
Vattnet kommer även vara avstängt måndag den 16 augusti mellan kl 10–13 på grund av ett sedan tidigare inbokat rörmokeriarbete. Det handlar om installation av vattenfelsbrytare i ett hus – ett jobb som tyvärr inte gick att koordinera med onsdagens vattenavstängning.
/Markus
Vattenavstängningen som tidigare meddelats om kommer nu att ske onsdagen den 18 augusti mellan kl. 10:00 och 13:00. En fastighet har en vattenläcka och behöver stänga av vattnet för att kunna åtgärda problemet.
/Styrelsen
Nu finns protokollet från årsstämman som en nedladdningsbar fil. Vi har haft lite problem att lägga ut den som dokument men kommer att göra det så fort problemet är löst. En kopia av protokollet finns även sedan i tisdags i poolhuset för påseende.
/Styrelsen
Med anledning av övrig fråga till stämman anmäld av Ylva Hintze 9 april, vill styrelsen göra följande förtydligande.
Sedan i mars, då Mark- och miljööverdomstolens beslut att inte bevilja prövningstillstånd till Ylva Hintzes överklagande av Mark- och miljödomstolen i Nackas dom 2020-09-28 vann laga kraft är denna tidigare tvist ett avslutat kapitel.
Kvar finns därmed endast den tvist mellan Ylva Hintze och Föreningen som rör beslut på stämman 2020 och rörande vilka Ylva väckt fråga för att förelägga stämman att ta beslut om ett förlikningsförslag.
/Styrelsen
Styrelsen har anledning att påpeka att det inte ligger inom ramen för föreningens uppgifter grundade på anläggningsbeslut att aktivt arrangera bredbandsaccess åt medlemmarna med mindre än att anläggningsbeslutet genom lantmäteriförrättning ändras till att omfatta det.
Den aktuella situationen har uppkommit genom att IP Only anhållit om ett markavtal/ledningsrätt hos föreningen. Det styrelsen hänskjuter till stundande stämma är endast frågan om föreningen kan ge IP Only ett markavtal med rätt att dra fiber på föreningens mark. Frågan om bredbands- eller TV-abonnemang i IP Onlys kablar är helt och hållet en fråga för den enskilda medlemmen och IP Only.
Stämman skulle i och för sig kunna besluta att föreningen ska verka för en utökning av anläggningsbeslutet till att omfatta kollektiv bredbandsaccess, men utan ett sådant beslut och innan en lantmäteriförrättning för ändamålet är genomförd ligger det inte inom ramen för föreningens uppgifter att arbeta proaktivt med att hitta hugade fibernätsanläggare.
/Styrelsen
Styrelsen har pratat med fyra samfällighetsföreningar som fått klar fiberinstallation från IP-Only det senaste året. Samtliga är nöjda med anläggningsarbetet, med kontakterna med byggledarna och med återställandet som skett enligt tidplan. Ingen hade heller något negativt att rapportera om bredbandsfunktionen.
Styrelsen
I går, torsdagen den 10 juni klockan 19.30, kunde vi efter ett gediget gräv- och bilningsarbete ta oss in i skyddsrummet. Väl inne i det första rummet (slussen) kunde vi enkelt ta oss vidare in i själva skyddsrummet. Skyddsrummet är c:a 13 x 7 meter och har en varierande takhöjd på upp emot 3 meter. Vad vi kunde bedöma så var skyddsrummet i gott skick. Taket och större delar av väggarna bestod av berg, besprutat med någon form av puts och var i princip sprickfritt. Ett gediget betonggolv fanns också. En del vatten hade samlats under årens lopp. Det fanns också en del gammalt bråte i form av rostiga lampor, multnat trä och ventilationsrör som lämnats, men inga lösa inventarier.
Genombrottet innebär att vårt mål är nått. Att ta sig in och möjliggöra en bedömning av skyddsrummets skick och vilka kostnader en eventuell renovering och framtida drift skulle föra med sig är nu möjlig att genomföra.
Det som händer nu närmast är att bortforsling av de stora stenarna är beställd, att ett bättre skydd för gången till skyddsrummet i form av staket ska byggas samt att vi kommer att fortsätta att sakta handgräva oss från skyddsrummet i riktning mot poolhuset för att se om vi kan få fram den trappa som enligt ritningar ursprungligen fanns till skyddsrummet från den dåvarande lägre marknivån.
Vi har förhoppningar om att kunna visa skyddsrummet för intresserade boende före stämman men ställer inte ut det som ett löfte. Vi behöver ta hänsyn till Covid 19, att passagen till skyddsrummet är svårforcerad samt att det trots allt behöver röjas ut något samt behöver vi få undan mer av vattnet.
Som ni säkert noterat finns skyddsrumsfrågan också med som en punkt på dagordningen för stämman.
Se även bilden som visar det magiska ögonblicket då vi kunde öppna dörren in till skyddsrummets sluss och en bild från själva skyddsrummet.
Styrelsen
Är det någon medlem som är beredd att ta sig an Friggeboden vid garagelängorna på Västra?
Boden är överflödig efter att sophusen inne i området konverterats till förråd för föreningens gemensamma trädgårdsredskap. Utrymmet där boden står skulle dessutom kunna användas till mer angelägna saker.
Boden är också i halvdåligt skick och kostnaden att renovera den är inte försvarbar ens om föreningen skulle tänkas ha någon konkret användning av den. Taket behöver bytas och kanske även en av kortsidorna eftersom panelens överkanter har varit exponerade för väder och vind under ett antal år p g a hål i taket. Golvskivorna behöver rimligen också bytas om boden ska användas till något annat än förvaring av gräsklippare, båtmotorer eller andra bensin- och smörjoljeapparater. Tag en titt på boden, dörren är olåst.
Om någon förbarmar sig över boden besparas föreningen kostnaden för bortforslandet. Styrelsen ser gärna att bortforslande sker i närtid.
Skulle det finnas flera spekulanter blir det fråga om budgivning. Vinnaren förbinder sig att bortforsla boden före sista augusti i år. Om så ej sker går boden till näst högsta budgivare som har ytterligare 30 dagar på sig för bortforslandet.
Intresseanmälningar och frågor kan ställas till Bo Svensson, V1 på telefon 070–725 62 04 eller e‑post bo.olof.svensson@gmail.com.
Styrelsen
Vi kommer inom kort att kalla till ordinarie föreningsstämma 2021 i Henriksborgs samfällighets-förening. Stämman kommer att äga rum den 23 juni 2021 kl. 18.30 i Elite Hotel Marina Tower på Saltsjöqvarns kaj 25 i Nacka.
Anledningen till att stämman ligger så sent på året står att finna i de restriktioner som över tid utfärdats i anledning av coronavirus och Covid-19. Vi är medvetna om och beklagar de problem som det eventuellt kan ställa till kring ert deltagande vid stämman. Vi vill därför redan nu informera om möjligheten att låta er företrädas på stämman genom ett fullmaktsförfarande. Enligt en tillfällig lag som trädde i kraft den 15 april 2020 får ett ombud företräda fler än en medlemsfastighet genom fullmakt på stämman (även om det skulle strida mot stadgarna).
Vi kommer givetvis vid denna stämma, liksom vid den som genomfördes 2020, att vidta olika försiktighetsåtgärder som att ha en extra stor lokal bokad med rejält med utrymme mellan stolarna. Att hålla avstånd i övrigt samt att ha handsprit tillgängligt. Vi ber också er som upplever minsta sjukdomssymptom att stanna hemma. Vidare kommer vi att följa riktlinjerna för allmänna sammankomster som av Folkhälsomyndigheten begränsas till högst 50 personer.
Mot denna bakgrund vore det önskvärt att endast en representant per hushåll deltar i stämman. Vi påminner i detta sammanhang om att mellan makar/sambor räcker muntlig överenskommelse som fullmakt (d v s ingen skriftlig fullmakt behövs).
Med dessa åtgärder hoppas vi att föreningsstämman ska kunna genomföras på ett bra sätt och hoppas likaledes att vi kan återgå till ett mer normaliserat liv och leverne under 2021 och en ”helt vanlig” föreningsstämma 2022.
Styrelsen
Vi arbetar vidare med att ta oss in i det f d skyddsrummet. De senaste dagarna har vi fokuserat på att ta bort de framför skyddsrumsingången uppmurade lecablocken. Vår gissning var att den ursprungliga dörren var borttagen och ersatt med lecablocken och att vi skulle kunna ta oss in när några varv block var borthackade. Så var dock inte fallet, befintlig skyddsrumsdörr i kraftig metall satt kvar med (i alla fall gällande övre halvan) gångjärn och öppningsdon intakta. (Se bilder.) För att kunna öppna dörren måste vi m a o gräva oss ned ytterligare c:a 1 – 1,5 meter. Vilket då naturligt blir nästa steg i denna process.
Vi tackar alla glada grannar – både nyfikna vuxna och barn – som stannat till och hejat på, frågat om skyddsrummet och undrat om de kan hjälpa till. Kul att ni är intresserade och hjälpbehov kommer att finnas.
Det kan här också vara värt att nämna några korta ord om skyddsrummets ursprungliga tillkomst och användning. Det är oklart exakt när skyddsrummet byggdes men det blev slutbesiktigat och godkänt (av Landsfiskalen i Nacka!) 28 juli 1941. Det byggdes som ett s k industriskyddsrum enligt dåvarande lagstiftning för Svenska Oljeslageriet AB som hade sin fabrik där våra hus i dag ligger. Fabriken lades ned i mitten av 1960-talet.
Skyddsrummet har alltså inte haft som primärt syfte att tillgodose allmänhetens behov av skydd. Skyddsrummet finns inte i MSB:s (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) register och MSB är heller inte intresserade av om vi använder det eller inte.
Vi återkommer i frågan löpande och på stämman.
Styrelsen
Som många av er kanske sett har några medlemmar påbörjat arbetet med att gräva sig fram mot det forna skyddsrummets ingång. Fram till för någon dag sedan har grävningarna skett för hand, men under söndagen hyrdes en minigrävare in och arbetet tog ett rejält steg framåt.
Eftersom ingången till det forna skyddsrummet ligger en bra bit ned i marken har det blivit ett rejält hål och därtill en hel del fyllnadsmassor och sten. Styrelsen har därför också gjort en enklare avspärrning av området.
Vi som gräver räknar med ett behov av minigrävare ytterligare 1–2 dagar innan vi kan ta oss in och bedöma det forna skyddsrummets skick.
Vi återkommer i frågan.
Styrelsen
I morgon torsdag den 25 mars kommer kommunen att stänga av vattnet mellan kl. 12.00 och 12.30. Det är en akut vattenläcka på östra som behöver åtgärdas men hela Henriksborg berörs. Enligt uppgift kommer det att ta mellan tio minuter till en halvtimme. Vi ber om överseende med detta.
Vänliga hälsningar,
Styrelsen
På grund av en vattenläcka i en fastighet kommer en container att vara uppställd vi poolhuset, från tisdag den 23 mars till den 26 mars.
/Styrelsen
Med anledning av pandemilagen och begränsningsförordningen har styrelsen beslutat att skjuta upp årsstämman. Vår förhoppning är att hålla den innan sommaren. Vi återkommer så fort vi har ett nytt datum och kommer därefter att skicka ut kallelse med stämmohandlingar.
Styrelsen har också beslutat att tillåta motioner att inkomma efter den sista januari. Nytt datum för motioner till årsstämman är att de ska vara inkomna senast den 15 mars, 2021.
Beslutet att skjuta upp årsstämman innebär även att ingen formell avisering av medlemsavgiften kan göras eftersom stämman är en förutsättning för beslut om utdebitering. Därför blir kommande avisering frivillig förskottering av medlemsavgiften fram tills dess att beslut fattas vid ordinarie föreningsstämma. Motsvarande belopp kommer att vara fastigheten tillgodo när den kommande utdebiteringen av medlemsavgiften beslutas och aviseras.
/Styrelsen
Ordinarie föreningsstämma är planerad till onsdag den 24 mars och lokal har bokats hos Elite Hotel Marina Tower. Skriftlig kallelse och handlingar kommer att delas ut senast 14 dagar före stämman och styrelsen kommer vid stämman att lämna upplysningar som medlemmar har begärt enligt § 50 lagen om förvaltning av samfälligheter.
En förutsättning för att kunna hålla stämman är att inte restriktioner på grund av den pågående pandemin lägger hinder i vägen. Styrelsen följer utvecklingen och kommer så snart situationen kan överblickas att återkomma med besked om stämman behöver flyttas fram.
Styrelsen vill göra alla medvetna om att vissa påståenden om innebörden av lagregler samt om olika omständigheter och förhållanden av juridisk natur som förekommer i mailtråden inte kan tas för goda samt att vissa av dessa dessutom är föremål för rättslig prövning för närvarande.
/Styrelsen
Framför poolhuset (inne i berget) finns ett skyddsrum som i planeringsstadiet för vårt område var påtänkt som kvartersgård. Det blev inte så utan den nuvarande kvartersgården med pool byggdes och öppningen till skyddsrummet murades igen. Skyddsrummet är 84 kvm stort med takhöjd mellan 2,7 och 3,0 m, och skulle kunna bli en fantastisk samlingslokal för medlemmarna om det går att ställa i ordning.
Skyddsrummet har nu varit igenbommat i 42 år och ingen vet hur det ser ut idag. Det vore dock värt att ta reda på och några entusiaster är beredda att lägga ner lite arbete på att ta reda på det. För att frilägga murningen framför ingången behöver en björk som växer där tas bort liksom en del jordmassor. I detta skede är insatserna begränsade, men när vi kommer längre behövs flera frivilliga speleologer. Intresserade kan anmäla sig till bo.olof.svensson@gmail.com eller hans.askaner@gmail.com. Vi hoppas återkomma med mer information snart.
/Styrelsen
Janne Petersson på västra har i ett par år samlat material om radhusområdets historia. Ett mycket fint arbete som han nu delar med oss i form av en längre artikel på hemsidan med fina bilder, bland annat från Nacka lokalhistoriska arkiv. Läs om verksamheten som fanns på området innan radhusen byggdes, kontroversen kring HSB:s namnförslag Saltsjö-Blick med mera. Artikeln hittar ni under rubriken Historia i toppmenyn.
Tanken är att det kommer mer på temat. Janne har flaggat för att han planerar att dela fler spännande bilder och texter med historia om vårt grannskap, det vill säga Danvikshem, Saltsjöqvarn, Finnboda Varv, Kvarnholmen, Henriksdal, Hammarby sjö med mera.
/Markus Ljungblom
Poolrummet har nu sanerats efter att, som vi tidigare informerat om, luftavfuktaren gått sönder. Trälister och foder har ännu inte ersatts men poolkommittén och styrelsen beslutade strax före jul att fylla bassängen igen och återuppta verksamheten i väntan på att slutligt beslut gällande renoveringens omfattning tas. Vi hoppas kunna återkomma kring mer detaljer så snart som möjligt.
God fortsättning/Poolkommittén & Styrelsen
Som de flesta märkt är poolen tömd på vatten och poolrummet därmed avstängt sedan ett tag tillbaka. Anledningarna till detta är olika men mer eller mindre sammanlänkade. I korthet beror det på avfuktare som gått sönder och där delar inväntats från Tyskland samt vattengenomträngning/läckage från poolen. Vi är glada att meddela att delarna till avfuktaren nu är på plats. Iom att poolen är lättare och säkrare att undersöka/felsöka i tömt tillstånd har vi valt att inte fylla basängen med vatten. Läget just nu är att vi inom några dagar bör kunna förvänta oss slutlig specifikation för arbetet och hoppas därmed kunna ge er än mer konkret information om poolens status inom kort.
Mvh Poolkommiten och Styrelsen
På måndag, den 23 november, kommer renoveringen av områdets stödmurar att påbörjas. Företaget heter Dipart och är baserade i Nacka. Enligt uppgift kommer det att vara två till tre personer som utför renoveringen. Vi räknar med att det kommer att ta cirka två veckor innan allt är klart. Murarna på västra sidan kommer att ta mer tid än de på östra. Förutom renovering kommer de även att högtryckstvätta de delar av murarna som är ansatta av mossa.
Om ni har frågor eller synpunkter får ni gärna kontakta styrelsen.
Från och med idag är det fritt fram att utnyttja bastun samt pingisrummet i poolhuset. Gällande poolen så är saneringen klar men vi inväntar snickeriarbeten så vi kommer att fortsätta hålla den stängd tills det är helt klart. Om allt går enligt plan borde även poolen kunna vara klar innan november är slut.
/Styrelsen
Poolen kommer tyvärr att vara avstängd en tid framöver. Enheten vi behöver byta, avfuktaren, kommer i slutet av oktober för att sedan installeras. Vår förhoppning är att den kommer vara installerad och klar i november, förhoppningsvis i början av månaden, men vi kan inte utlova exakt datum.
/Styrelsen
IP Only har fått klartecken från styrelsen att göra en kampanj i området för att pejla intresset för etablering av fibernätverk.
Kampanjen är utformad som möjligheten för medlemmar att boka abonnemang på uppkoppling och tv/bredbandstjänster.
Notera att bokningarna inte är bindande utan mer är att se om intresset är tillräckligt stort för att IP Only över huvudtaget ska kunna kosta på sig att lämna ett erbjudande till föreningen om att anlägga ett fibernät.
Föreningen har inte givit några löften eller gjort några åtagande gentemot IP Only, men bolagets upplägg innehåller flera intressanta moment såväl för enskilda medlemmar som föreningen i stort. Vi kommer att ha anledning att diskutera detta inom föreningen framöver och beslut om åtaganden för föreningen torde komma att kräva beslut på stämma.
Styrelsen återkommer med information om saken så snart det finns mer att återrapportera.
/Styrelsen
Information från styrelsen (Denna info har även delats ut i era brevlådor)
Hej alla boende på Henriksborg!
Som vi tidigare informerat om kommer vi att genomföra en spolning och filmning av vårt avloppssystem i syfte att klarlägga vilken status det håller. ”På köpet” får vi rensade gemensamma avlopp.
Vi kommer också att erbjuda alla boende möjligheten att få sina respektive fastigheters avlopp spolade. Vi rekommenderar det från styrelsens sida. Det minskar risken för stopp i det egna avloppet och att avlagringar i det egna avloppet sakta men säkert flödar ut i det gemensamma avloppet och på sikt orsakar stopp där. Spolning kommer att ske i respektive fastighet först och därefter spolas det gemensamma avloppsnätet. Efter detta transporteras slammet iväg.
Spolning och filmning äger rum med start v 42 (12/10) och beräknas pågå under c:a 2 – 3 veckor. Under perioden den 12/10 — till och med onsdag den 21/10 (ej lör-sön) spolas de radhus som anmält sig för detta. Från torsdagen den 22/10 till och med fredag den 30/10 görs spolning och tv-inspektion av gemensamma samlingsledningar.
Priset för att spola sin egen fastighets avlopp är 2 000 kr per fastighet, vilket betalas av fastighetsägaren. Detta motsvarar ungefär hälften av den gängse kostnaden för en sådan insats. Spolningen tar c:a 20 minuter och sker på dagtid. Det är valfritt att spola avloppen i sin fastighet, men från styrelsens sida rekommenderar vi, som sagt, detta, om man inte gjort det under de senaste två åren.
Inför den andra ”spolperioden” (22/10 – 30/10) ber vi er som har inspektionsbrunnar på tomten eller inne i huset frilägga dessa så att rörfirman kommer åt att spola och filma via dem. De behöver inte öppnas men firman ska kunna komma åt dem enkelt.
Den firma som är upphandlad att göra detta arbete heter Röranalys. Deras personal bär legitimation synligt. Röranalys återkommer med mer detaljerad info några dagar innan spolningen av respektive fastighet börjar.
Ni som vill genomföra en spolning av er egen fastighets avlopp gör det genom att fylla i en lista som hänger vid ingången till poolhuset fr o m fredagen den 25 september t o m fredagen den 2 oktober. På listan kryssar ni också i vilka dagar under den första ”spolperioden” (12/10 – 21/10) någon i hushållet är hemma under dagtid och kan ta emot spolarna från Röranalys. Ni som inte har vägarna förbi poolhuset kan lämna motsvarande uppgifter direkt till mig via mail, telefon eller lägga en lapp i min brevlåda. En anmälan ses som bindande.
Vi kommer sedan tillsammans med Röranalys att schemalägga detta så att de får ett bra flyt i sin process. Detta kan innebära att vi kan behöva återkomma till er med önskemål om byte av dag etc. Vi hoppas ni har förståelse för detta.
Styrelsens kontaktperson i detta är Hans Askaner, som nås på hans.askaner@gmail.com. Tel 076–7728137 och bor på Västra Henriksborgsvägen 18
Bästa Hälsningar
/Styrelsen
Vi har beslutat att stänga poolen tills vidare. Som några av er märkt så är det extremt fuktigt. Det beror på att avfuktaren, som står på dygnet runt, är trasig. Vi kommer att behöva byta ut hela enheten och håller för närvarande på att hitta ett företag som snabbt kan åtgärda problemet. Vi återkommer så fort vi har mer information.
/Styrelsen
Hejsan,
Här kommer ytterligare en kort uppdatering i frågan kring nya Östbergatunneln.
Styrelsen fortsätter att arbeta med underlaget till Mark- och Miljödomstolen. Styrelsens bedömning är att ett yttrande – med eller utan stöd av ombud – kan inges utan behov av beslut på en extra stämma. Som tidigare nämnts har Samfälligheten fått uppskov till 10 september för att inkomma med ett sådant.
Samfällighetens yttrande kommer i huvudsak att fokusera på de konsekvenser tunneln kan få på stamfastigheten (Sicklaön 37:10) – det är för stamfastigheten vi har mandat att agera. Vi vill därför påminna om att de fastighetsägare som har synpunkter på Stockholm Vatten- och Avfalls (SVOA) ansökan själva lyfter fram dessa till Mark- och Miljödomstolen.
Om någon av er fastighetsägare inte skulle ha tillgång till SVOA:s ansökan så finns den att ladda ned via länken nedan.
/Styrelsen
Vi i styrelsen vill bara kort uppdatera och informera er om var vi står i processen kring Nya Östbergatunneln.
Vi hade styrelsemöte i onsdags samt ett separat möte med Wollmar Hintze i söndags. Med tanke på de senaste inläggen och den debatt som förts ansåg vi det som nödvändigt att kontakta vårt juridiska ombud för att få klarhet i vissa påståenden. Vi kommer att få råd i frågan någon gång under helgen eller senast måndag. På grund av att det har dragit ut på tiden begärde styrelsen ytterligare uppskov hos domstolen för vår stamfastighet, vilket vi fick fram till den 10 september.
Vi återkommer snarast när vi vet hur vi bör agera framöver.
Till sist hoppas vi att vi kan hålla en resonabel och hövlig diskussion kring ämnet.
Med vänlig hälsning
Styrelsen
Med anledning av det brev från Mark- och miljödomstolen som skickades ut till alla fastighetsägare angående den nya Östbergatunneln vill styrelsen härmed kort informera om, samt klargöra vår ståndpunkt.
Styrelsen begärde uppskov hos domstolen för att lämna synpunkter för vår stamfastighet, Sicklaön 37:10, vilket vi fick till den 31 augusti. Vi har en energibrunn med två borrhål för poolen vilken vi måste värna. På grund av semestertider begärde vi även uppskov för alla medlemmar. Styrelsen har haft kontakt med domstolen under ett flertal tillfällen under de senaste veckorna där frågan diskuterades. Vi fick till slut avslag för uppskov för respektive fastighetsägare.
Vi kommer att hålla ett styrelsemöte den 19 augusti då vi tar ett beslut hur vi ska agera. I nuläget arbetar vi med att inhämta information om vilka konsekvenser sprängning och byggnationen av tunneln kan få. Vad gäller respektive fastighetsägare kan vi i styrelsen inte avgöra huruvida man ska skriva på den fullmakt som W Hintze skickat ut. Vissa fastighetsägare är helt för tunneln och avser inte att göra något, andra har begärt uppskov för att inhämta mer information. Åsikterna går isär och är många.
Styrelsen råder därför alla som vill ha mer information att begära uppskov hos domstolen, vilket alla som har begärt har fått. Lättast är att skicka en e‑post till mmd.nacka.avdelning4@dom.se där man anger Mål M 2606–20.
Efter vårt styrelsemöte den 19 augusti kommer vi att delge all information och beslut till alla medlemmar.
Fortsatt trevlig sommar!
/Styrelsen
Efter ytterligare kontakt med Nacka Avfall och Vatten har anledningen till de överfyllda kärlen klarnat. Det visar sig att den nya entreprenören som hanterar soptömningen från den 1 april missade att tömma vid ordinarie tömning i torsdag förra veckan (tömning sker 1/v). Nacka Avfall har lovat att kontakta entreprenören för att se om de kan tidigarelägga morgondagens ordinarie tömning till idag onsdag.
/Styrelsen
Som ni med största sannolikhet märkt är våra sopkärl fyllda till bredden. Anledningen är just nu inte känd men styrelsen har självklart felanmält detta till Nacka Avfall och kommer följa upp och trycka på för skyndsam tömning.
/Styrelsen
Vi kör städdag men lite annorlunda under rådande tider söndagen den 19 april kl 09.30. Gemensam samling på morgonen vid poolhuset eller anslut till längombud för information om vad som skall göras.
Vi kommer köra en kort städning med sopning, krattning o målning av trappor. Vi startar 09.30 o arbetar ca 2 timmar. All servering ställer vi in denna gång.
Dem som är i riskgrupp och inte kan delta har vi full förståelse för och vi övriga snyggar till vårt område inför våren. Ingen kommer bli debiterad.
Sopning kommer att ske veckan innan så vi kan ta upp det sista tillsammans.
Tänk på att vi har en container vid poolhuset och en på västra uppfarten så plocka gärna ihop era egna kvistar och grenar innan denna dagen och passa på o släng.
Ta hand om er alla o Glad Påsk
/Yttervårdskommittén
Nils Gustafsson 8
Fabian von Tiedemann 17
Gunilla Solback 28
Åsa Norrman-Grenninger 34
Pia Mogefors 52
Bo Westling 56
Daniel Karlsson 70
Christian Rosenberg 78
Årets trädgårdsutförare är Stockholm Trädgårdstjänst, vill ni själva köpa tjänster till er trädgård av samma firma så kontaktar ni dem på telefonnummer 08–23 07 00 eller mail info@stotrad.se
Coronakrisen påverkar alla delar av vårt samhälle, det är på många sätt en extraordinär tid. Samtidigt behöver verksamheter upprätthållas för att vardagen ska kunna fungera så bra som möjligt. Det gäller också verksamheten i en samfällighet.
Styrelsen följer utvecklingen noga och har övervägt argument både för och emot att genomföra stämman. Andra föreningar gör på olika sätt. Vi skulle teoretiskt kunna skjuta på stämman och be alla att betala in årets avgifter frivilligt, men vi bedömer att det är viktigt att vi får rättslig klarhet genom beslut om budget och utdebitering för 2020 liksom beslut om en ny styrelse som får mandat att sköta förvaltningen av samfälligheten. Vi har därför idag lördag beslutat att årsstämman på onsdag den 25/3 kl. 18.30 kommer att genomföras enligt kallelse. För att underlätta för alla går vi ut med denna information och vidtar några försiktighetsåtgärder:
• Vi har bett Elite Hotel boka om till en större lokal där vi kan möblera glesare (ca 2 meter mellan stolarna) och på så sätt minska kontakten mellan deltagare. Möjlighet att tvätta händerna finns i närheten och handsprit finns i lokalen.
• Vi rekommenderar att endast en person per fastighet deltar för att minska gruppens storlek och smittrisken.
• Liksom tidigare gäller att stanna hemma om du har sjukdomssymtom eller är i en riskgrupp, och att vi iakttar allmänna råd om hygien: tvätta händerna ordentligt och hålla avstånd till andra för att begränsa smittspridning.
• Vi ska försöka genomföra mötet så kort och effektivt som möjligt.
• Om man inte kan närvara gäller liksom tidigare att man kan lämna en fullmakt. En medlemsfastighet kan vara ombud för en (1) annan medlemsfastighet. Om ni inte kan få tag på något ombud, kontakta ert längombud eller styrelsen (se info nedan).
De viktigaste besluten som ska fattas på stämman (framgår också av kallelsen) är: 1) Fastställande av resultat- och balansräkning, disposition av årets resultat och ansvarsfrihet för styrelsen, 2) Beslut om utgifts- och inkomststat (budget) samt framläggande av debiteringslängd för 2020, 3) Framläggande av debiteringslängder för åren 2013, 2014 och 2019 samt beslut om uttaxering för dessa år, 4) Val av styrelse, ordförande, suppleanter samt revisorer och suppleanter. Som framgår av handlingarna föreslår styrelsen en höjning av medlemsavgiften för 2020 på 300 kr per kvartal fr.o.m. kvartal 2, dvs. totalt 900 kr för året. Skälet till höjningen är underhållsbehov (reparation av del av stödmur, poolreparation, spolning och filmning av avloppsstammar i området samt reparation av elskåp). Har ni frågor kontakta oss i styrelsen!
Styrelsen följer löpande utvecklingen och är förstås redo att ändra detta beslut om ny information skulle tillkomma. Vi går i så fall ut med ny information i brevlådor och på hemsidan.
Vi får hjälpas åt och ta hand om varandra i dessa osäkra tider.
/Styrelsen
styrelsen@henriksborg.se, tel.nr 073–231 85 47
Kontaktlista till längombuden:
• Nils Gustafsson, V8 070–523 87 33
• Fabian von Tiedemann, V17 070–899 06 99
• Gunilla Solback, V28 070–636 36 06
• Åsa Norrman-Grenninger V34 070–620 74 71
• Pia Mogefors, Ö52 070–339 92 45
• Bo Westling, Ö56 076–230 32 44
• Daniel Karlsson, Ö70 070–611 63 30
• Christian Rosenberg, Ö78 070–273 51 70
Så här strax innan julen traditionsenligt bryter ut kommer några rader om det senaste kring verksamheten i vår samfällighet.
Hemsidan. Vi påminner idag, med ett brev i brevlådan, alla som ännu inte har registrerat sig på vår nya hemsida att göra det. Adressen är www.henriksborg.se och uppgifter om hur en går till väga finns på lappen i brevlådan.
Snöröjning. Efter många (!) år med Pekka Laine som förste snöröjare i området har vi nu en ny entreprenör. Yttervårdskommittén har genomfört en upphandling (tre offerter + referenstagning) och den entreprenör som har bedömts lämna det mest fördelaktiga anbudet är ICEPool AB. Avtalet med IcePool säger att de ska utföra sandning, snöröjning och sandupptagning i en omfattning som motsvarar ungefär det vi är vana vid. Samtidigt bör vi ställa in oss på att vi inte kan räkna med riktigt samma service som under tiden när snöröjningen sköttes av en av våra grannar. Observera särskilt att bilar och annat inte får stå i vägen; då kan vi inte räkna med att snöröjningen kommer fram och kan göra sitt jobb (det gäller också alla som har hemtjänst och liknande). Vid frågor om snöröjning kontakta ansvarig på skottning@henriksborg.se eller prata med ert längombud. Uppgifter finns på hemsidan.
Långsiktig underhållsplan. Styrelsen har upphandlat en expert som har gjort en första inventering av Henriksborgs samfällighets alla anläggningar och lämnat ett förslag på underhållsplan. I planen specificeras underhållsbehoven för det som är samfällighetens ansvar, dvs. allt från asfaltbeläggning, stödmurar och rörledningar för dränering, spillvatten och avlopp till poolhus, tennisbana och lekplats. Planen innehåller förslag på underhållsåtgärder, nyanskaffning och finansiering för de närmaste 30 åren, baserat på bedömd s.k. teknisk livslängd, dvs. den tid som en anläggning eller byggnad kan användas för det den är till för. I flera fall kommer vi i föreningen löpande att behöva komplettera detta underlag med mer ingående besiktningar, för att bedöma om våra anläggningar trots uppnådd teknisk livslängd kan fortsätta användas med löpande underhåll, eller om de behöver renoveras eller bytas. Framför allt gäller detta större saker som t.ex. vatten- och avloppsstammar. För dessa delar kommer vi att genomföra en större inspektion i början av 2020. Den blir viktig, för här handlar det om komplicerade arbeten och mycket stora kostnader om det visar sig att vi måste renovera eller byta material. Vi återkommer med mer information om dessa frågor på stämman.
Föreningsstämma. Nästa års ordinarie stämma kommer att äga rum den 25 mars kl 18.30 på Elite Hotell nere på kajen. Viktigt att så många som möjligt deltar på stämman! Vi påminner om att eventuella motioner ska vara inkomna till styrelsen senast under januari månad.
Någon av dagarna kring nyår kommer vi att läsa av vattenmätarna i alla fastigheter. Avläsningen sker numera via en radiomätare kopplad till en PC och görs genom att några av oss i styrelsen vandrar runt i området. För att få mätresultat kan vi ibland behöva gå in på tomter och i trädgårdar, vilket vi redan nu signalerar och hoppas att ni har överseende med!
Vi önskar er alla riktigt sköna och glada Jul- och Nyårshelger!
/Styrelsen
Ni som nyligen har varit inne och fyllt i formulär för att uppdatera era medlemsuppgifter, det är vår hemsidesleverantör Reduca som administrerar medlemsförteckningen och det kan ta någon vecka innan uppgifterna är ändrade.
Tidig höst i området
Vi hann inte med något sommarbrev före semestrarna, så här kommer istället ett höstbrev, med lite uppdateringar om läget i samfälligheten. Vi passar samtidigt på att lansera Henriksborgs nya hemsida!
Styrelsen har efter upphandling (fem anbud) valt att anlita Sveriges Fastighetskonsult AB för arbetet med att ta fram en långsiktig underhållsplan för samfälligheten. Den 9 september var de på plats och genomförde en inventering av samfällighetens olika gemensamma anläggningar (ledningar för vatten och avlopp, dränering, dagvatten, spillvatten, ytbeläggningar, parkeringar, stödmurar, el, vägbeläggning, poolhuset, tennisbanan m.m.). De kommer också att studera diverse dokument som rör vår anläggning och inom kort levereras en underhållsplan inklusive beräkningar av omfattning, tid och kostnader för olika åtgärder. Avsikten är att planen sedan ska ligga till grund för vår långsiktiga planering av underhålls- och upprustningsarbete i föreningen. Mer information om detta kommer inför nästa års stämma.
Efter en del förseningar ser nu äntligen garagerenoveringen ut att vara färdig. När detta skrivs har samtliga portar bytts, målning skett och installation av elektriska dörröppnare skett hos er som har beställt sådana. Vid arbetet upptäcktes att brädfodringen runt om garagen var rätt sliten på sina ställen. Mot bakgrund av att det skulle kosta en rejäl (extra) slant att byta allt virke så beslutades dock att slutföra målningsarbetet och bara byta brädor där behoven var uppenbara. Upprustningen har därmed kunnat genomföras inom budget. Stort tack till Garagekommittén för fint arbete!
Tyvärr behöver vi meddela att föreningen än en gång befinner sig i domstol som en följd av att en medlem har lämnat in en stämningsansökan till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, om påstådda fel i samband med stämman i mars. Eftersom stämningsansökningar regelmässigt följs av en dialog med domstolen i diverse rättsliga frågor så har styrelsen tvingats utlösa föreningens rättsskydd och utse en advokatfirma som föreningens ombud. Detta tar förstås mycket tid i anspråk. Stämningen skickades in i maj i år och dialog pågår fortfarande i ärendet.
Sophanteringen är numera en del av samfälligheten. Det innebär att hushållen inte längre har någon avgift för sophantering. Den nu – avsevärt lägre – kostnaden betalas istället av föreningen (lite drygt 1 000 kr per hushåll och år, vilket i år hanteras inom ramen för befintlig avgift). Sorteringen verkar fungera väl, även om det då och då fortfarande händer att vi hittar fel påse i fel behållare. Vi påminner därför om att matavfall (brun påse) slängs i behållare avsedd för det och hushållsavfall (restavfall, dvs. sådant som inte går att sortera på annat sätt) slängs i behållare med det namnet! Vi behöver alla också hjälpas åt att stänga våra påsar ordentligt för att undvika spill och alltför mycket lukt. Se hemsidan för information om vad som gäller!
Vi påminner om att körning av bilar inne i området ska ske sparsamt – och varsamt. Det är inte ok att parkera bilar i området och heller inte att köra igenom området. Styrelsen har fått i uppdrag av stämman att etablera en kommitté som ska titta på möjligheten att sätta upp någon form av (fart)hinder inne i området för att minska genomfart. Ni som är intresserade av att bidra, hör av er!
Vi påminner om städdagen som i höst äger rum söndagen den 20 oktober. Kom ihåg att hålla efter träd och buskar på era tomter; allt högre än en våning (ca 2,5 meter) ska beskäras. Det är tyvärr flera boende som reagerar på att detta inte respekteras, låt oss därför hjälpas åt att hantera detta nu i höst. Städdagen kommer att inledas med att varje länga genomför en vandring med (förhoppningsvis) alla boende för att gemensamt titta på behoven. Yttervårdskommittén har information om vart ni kan vända er om ni behöver hjälp med att beskära träd.
Den 23 augusti genomfördes årets traditionsenliga kräftskiva, denna gång inledd med en hel del regn. Barnens lekar genomfördes i duggregn, men så fort prisutdelningen var klar så höll regnet upp och årets skiva blev liksom tidigare år en fin kväll för grannar och vänner. Stort tack till Yttervårdskommittén som arrangerade!
Med hopp om fina höstdagar framöver!
/Styrelsen
Henrik Selin, ordförande
Peter Carls, sekreterare
Bo Svensson, kassör
Carin Brink, ledamot
Hans Askaner, ledamot
Klara Torlén, suppleant
Markus Ljungblom, suppleant
Hej alla,
Nu lanserar vi samfällighetens nya och uppdaterade hemsida! Den gamla har många år på nacken och vi har därför valt att gå över till en ny och bättre lösning med en ny teknisk leverantör. En bättre sidstruktur och funktionalitet gör det enklare för oss att hitta information och kommunicera med varandra. En klar förbättring är också att hemsidan är byggd så att den anpassas efter den enhet som man använder: den fungerar därför lika bra i mobiltelefon som på surfplatta eller stationär dator.
Under Nyheter kommer styrelsen att löpande publicera uppdateringar kring arbetet i samfälligheten. En efterfrågad funktion är att registrerade användare kan få ett mail varje gång ett inlägg görs under Nyheter.
Viktiga funktioner som bokning av tennisbana, pingisrummet och stolar finns naturligtvis kvar från tidigare. Felanmälan och Diskussionsforum likaså. Under Internt/Medlemmar hittar ni kontaktuppgifter till era grannar (under förutsättning förstås att de godkänt publicering på hemsidan). Vi rekommenderar alla som vill dela eller uppdatera sina kontaktuppgifter att gå in på Uppdatera medlemsuppgifter under fliken Anslagstavla i hemsidans toppmeny. Inlägg under Nyheter och information under Allmänt kommer att vara öppet för vem som helst att ta del av. Allt övrigt innehåll på hemsidan är endast avsett för medlemmar och kräver därför en användarprofil och ett lösenord.
Hemsidan kommer att vara ett viktigt sätt för oss alla att kommunicera med varandra i föreningen. Därför vill vi gärna att så många som möjligt går in och skapar ett användarkonto under logga in. Varje person i familjen som vill komma åt sidorna som kräver inloggning bör skapa en egen användarprofil. Exempelvis förutsätter diskussionsforumet att inlägg görs i eget namn. Första gången man loggar in skapar man ett konto, vilket innebär att man skapar sitt eget användarnamn och lösenord samt anger vissa personuppgifter. För att komma in första gången krävs ett lösenord.
Om du har några frågor eller behöver hjälp, kontakta Markus Ljungblom V31.
/Styrelsen