Samfälligheten Henriksborg
Nyhetsbrev från styrelsen 4/2023
Hejsan igen alla boende på Henriksborg. Så var det dags för ett nyhetsbrev igen. Nu känns det som om sommaren är här på dagarna men att den avlöses av något vinterliknande sena kvällar och nätter. Det sägs att denna sommar ska bli het och torr. Jag vet inte om det lockar, senaste heta och torra sommaren var väl 2018 då en stor del av vår egen trädgård inklusive en Tuijahäck helt raderades ut. Nåväl, just nu grönskar och prunkar det i hela området. Låt oss njuta av vår gemensamma och välskötta trädgård.
Nyhetsbrevet läggs ut under styrelseinformationen på Samfällighetens hemsida samt anslås i Poolhuset.
Från styrelsen
Renoveringen av Poolhuset
F n finns inget nytt i denna fråga. Arkitekten jobbar på med den s k förslagshandlingen enligt uppdrag och med de underkonsulter som krävs. Som nämndes i tidigare Nyhetsbrev planeras ytterligare stormöte innan vi går till ett stämmobeslut och i Nyhetsbrevet nämndes också att tidplanen för arkitektens uppdrag sträcker sig över sommaren.
Bollplanen – och finansiering av densamma
Bollplanen ska alltså nu renoveras. Från entreprenören har vi fått en grov och preliminär tidplan. Det understryks att delar av arbetet är mycket väderberoende och att därför tidplanen är än mer preliminär än vad en tidplan för ett bygge brukar vara. Rivning av befintlig bollplan inklusive asfalt påbörjas i slutet av maj och i juni ska återuppbyggnad ske.
Vi understryker återigen att Stämman beslutade att kostnaden för renovering av bollplanen (9 000 kr per medlemsfastighet) ska tas ut som ett engångsbelopp av medlemmarna. Det engångbeloppet tas ut i samband med den sedvanliga inbetalningen av kvartalsavgift samt preliminär vattenkostnad för kvartal 2 2023 senast den 30 juni.
Gemensam syn på vår yttre miljö
Yttervårdskommittén och styrelsen hade vid senaste styrelsemötet gemensam syn kring såväl; återställandet efter IP-Onlys grävarbeten, hur platsen där den nu rivna Friggeboden ska användas samt kring hur ”parkeringseländet” på Östra uppfarten ska hanteras.
Vi kunde då konstatera att en hel del av återställningsarbetena från IP-Onlys grävarbeten nu var gjorda men att framför allt en del plattjustering återstår på olika delar av samfällighetens områden. I och med dessa anmärkningar har vi från Samfällighetens sida ännu inte påtecknat den s k nöjdförklaringen.
Vidare diskuterade Yttervårdskommittén och styrelsen hur man skulle kunna använda den yta som frigjorts när den gamla Friggeboden förpassats till Friggebodskyrkogården. Området kring gamla Friggeboden är i sanning Samfällighetens bakgård, med mycket bråte, halvhjärtad kompost, mängder med större grenar och ett gigantiskt rostigt sandförråd.
Inledningsvis kunde konstateras att sandförrådet används under vintertid av vår snöröjare. Det måste alltså vara kvar, men kan såklart snyggas till. Vår bedömning var också att Samfällighetens s k kompost inte fungerar idag samt att vi har fortsatt behov av att kunna bli av med både samfällighetens och enskilda medlemmars trädgårdsspill på ett någorlunda enkelt sätt. Slutsatsen därav är att vi behöver skapa en bättre lösning för kompost av löv, gräsklipp och mindre grenar som efter 1–3 år kan användas som matjord av Samfälligheten och medlemmarna. Därtill behövs någon form av fålla för större grenar i avvaktan på de årliga städdagarna, då de ska läggas i container.
Denna ”Trädgårdsavfallsanläggning” vill vi kombinera med att anlägga ytterligare två P‑platser. Hela detta paket kräver dock både markarbete och ett bra tänk kring hur vi får till både och på den yta vi har tillgänglig. Styrelsens plan är att påbörja detta arbete 2024. Styrelsen ser gärna att någon som har kunskap och intresse för komposthantering hör av sig, då vi f n inte bedömer oss ha den kunskapen inom styrelsen.
Även parkeringssituationen på Östra uppfarten diskuterades. Här består problemet i att både boende i vårt eget område och från andra områden parkerar i backen trots att det är förbjuden parkering där. I vissa fall parkeras det också direkt olämpligt och det skulle t ex kunna hindra Räddningstjänstens framkomlighet. Vidare är Yttervårdskommittén och styrelsen överens om att i det längsta undvika parkeringsövervakning i området framför allt för att undvika tvistehantering kring boende eller bekanta till boende som lappats.
Vår gemensamma bedömning är att anläggning av fyra P‑platser (markerade som förhyrda enligt vårt befintliga system) på västra sidan av backen (d v s höger sida när man åker ned i backen) samt förtydligande P‑förbudsskyltning med eventuell tilläggstavla borde kunna vara ett första steg mot en bättre ordning gällande parkering på Östra uppfarten. ”På köpet” får vi ytterligare fyra P‑platser till Samfällighetens medlemmar. Styrelsens bedömning är att en insats enligt ovan är av enklare och inte så kostnadsdrivande art och har därför målsättningen att påbörja den under året.
Vi bjuder in alla boende som har tankar och idéer kring hur ytan kring gamla Friggeboden kan användas samt hur ni ser på styrelsens plan att anlägga P‑platser på Östra uppfarten att höra av sig till styrelsen via hemsidan. Välkomna med era synpunkter och tack till er som tidigare hört av er i frågorna!
Belysningen i området
Styrelsen har nu fått in en mycket förmånlig offert rörande utbyte av 15 armaturer i området. Det är endast insatsen som byts ut, stolpe m m blir kvar. I huvudsak är de berörda lyktstolparna belägna i förbindelselänken Västra-Östra. Vi övergår för dessa armaturer från en kostsam traditionell och dyr glödlampelösning till led-belysning.
För den befintliga armaturen är kostnaden för respektive glödlampa hög och tyvärr har lamporna också lätt för att gå sönder. De är också betydligt dyrare i drift än den moderna led-belysningen. Den förmånliga offerten har möjliggjorts av Gunilla Solback och Lars Franzén som har känningar i belysningsbranschen. Ett stort tack till dem.
Gällande övrig belysning i området är styrelsens bedömning att avvakta med byte till led-belysning. För vissa av lamptyperna finns led-belysning framtagen, men den är ännu mycket dyr och för andra lamptyper saknas ännu led-alternativ.
Övrigt
Förvaltningskommitté
Som några av er kanske minns från Stämman hade det bl a inkommit en motion om att Samfälligheten skulle ta in en teknisk förvaltare som stöd. Frågan om teknisk förvaltare har från tid till annan lyfts i tidigare styrelser, men man har hittills valt att avstå.
Styrelsen föreslog som alternativ att skapa en Förvaltningskommitté där medlemmar med specialkompetens kring mark och byggnad kan ingå och ställa sin kunskap till styrelsens förfogande. Det skulle kunna vara en möjlighet att bidra till Samfällighetsföreningen utan att behöva delta i ett styrelsearbete, som många kan uppleva betungande.
Styrelsen välkomnar nu medlemmar som har – jämfört med många av oss andra – utökad kompetens inom mark och byggnad att höra av sig till styrelsen och kanske därmed bli en av medlemmarna i vår förhoppningsvis snart bildade Förvaltningskommitté.
Styrelsen
Av: Styrelsen, maj 21, 2023